Blog | Koskacukor
2014. Október 11. 08:27, szombat
Almás habcsókos pite
Őszi pitét hoztam!
Almás habcsókos pite
Hozzávalók:
Pite tésztához (25 cm átmérőjű):
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g hideg vaj
50 g porcukor (nyírfacukorból)
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál víz
Töltelék:
3 nagy alma
1 citrom leve
2 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál fahéj
1 dl tejszín
1 teáskanál vaníliás pudingpor
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál teljes kiőrlésű búzadara
Tetejére:
3 tojásfehérje
100 g porcukor (nyírfacukorból)
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés:
A pite tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze egy kis hideg víz hozzáadásával, majd tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen, helyezzük formába. Tegyünk rá sütőpapírt, majd bármilyen süthető nehezéket (én babot használok). Előmelegített 180°C-os sütőbe 15 perc alatt süssük meg.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ketté, távolítsuk el a magházát és daraboljuk kockára. Locsoljuk meg egyből citromlével, így nem fog megbarnulni.
A kész pite tésztát hintsük meg búzadarával, halmozzuk rá az almát, szórjuk meg fahéjas cukorral és tegyük vissza a sütőbe, amíg a habcsókkal el nem készülünk.
A fehérjét verjük habbá úgy, hogy a vége felé a keményítővel elkevert porcukrot evőkanalanként adjuk hozzá. A végén a citromlevét, így lesz szép fényes. Töltsük habzsákba.
Vegyük ki a félig kész almás pitét a sütőből, díszítsük tetszés szerint a felvert tojásfehérjével.
Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 150°C-ra és helyezzük vissza a habcsókos pitét további 40-45 percre. Figyeljünk arra, hogy a habcsókok nehogy megégjenek! Ha nagyon pirulnának inkább vegyünk még vissza a hőmérsékletből!
Miután kész, zárjuk el a sütőt, résnyire nyissuk ki az ajtaját és így hagyjuk kihűlni!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...