Blog | Koskacukor
2014. Augusztus 28. 06:59, csütörtök
Aludttejes tönköly kenyér
Süssünk cipót!
Aludttejes, tönköly kenyér
Hozzávalók:
100 g BL80 kenyér liszt
150 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
150 g teljes kiőrlésű liszt
150 g házi aludttej
1 dl víz
1 kk. só
50 g kovász
3 g élesztő
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Először lassú fokozaton 5 percig, majd magasabb fordulatszámon 8 percig. Fontos, hogy tényleg kidolgozott tésztával készítsük a kenyeret, mert így lesz szép nagy, ugyanis a sikér szálak jobban megnyúlnak.
Kelesztő tálba 1,5 órán keresztül szobahőmérsékleten kelesszük.
Óvatosan gyúrjuk át, majd formázzunk belőle cipót. Takarjuk le és pihentessük 40 percig, majd vágjuk be mélyen és további 10 percig kelesszük tovább.
A sütőt melegítsük elő 250°C-ra, tegyünk be egy vízzel tele edénykét.
A megkelt tésztát szórjuk meg liszttel, majd helyezzük a sütőbe. A hőmérsékletet 10 perc után vegyük vissza 200°C-ra és így süssük tovább 30-35 percig.
Fontos, hogy a sütő tényleg megfelelő hőmérsékletű legyen!
Kellemes sütögetést!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...