Városlista
2020. február 18, kedd - Bernadett

Blog | Koskacukor

2014. December 14. 07:39, vasárnap

Csokoládés-narancsos sajttorta

Csokoládés-narancsos sajttorta

Karácsonyi torta...

Csokoládés-narancsos sajttorta
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
Tésztához:

125 g hideg vaj
40 g nyírfacukor
150 g teljes kiőrlésű liszt
10 g holland kakaópor
1 evőkanál hideg víz

Sajttorta részhez:
500 g mascarpone
70 g olvasztott vaj
100 g nyírfacukor
2 evőkanál étkezési keményítő
1/2 narancs leve
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál házi narancslekvár
3 tojás
1/2 vaníliarúd kikapart belseje

Csoki réteghez:
75 g étcsokoládé (minimum 60%-os)
180 ml víz
2 evőkanál cukor
1 csomag zselatin (10 g)

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A tésztához a lisztet, a kakaóport és a cukrot keverjük össze, daraboljuk hozzá a hideg vajat és egy pici víz segítségével gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Nyújtsuk ki akkorára, amekkora a sütőformánk, majd tegyük bele. Mehet is a sütőbe kb. 15-17 percre. Vegyük kis és hagyjuk kihűlni.
A sütőt most 170°C-ra állítjuk és egy kis edénybe vizet teszünk az aljára, hogy gőz keletkezzen.
Addig elkészítjük a sajttorta részét.
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá. A mascarponéhoz adjuk először az olvasztott vajat és a tojások sárgáját, a cukrot és az étkezési keményítőt amit jól kikeverünk. Hozzá adjuk továbbá, a narancs reszelt héját, a vaníliarúd kikapart belsejét, a narancslekvárt és a narancs levét. Ismét megkeverjük, majd beleforgatjuk a felvert fehérjehabot. Tortaformába öntjük és visszatoljuk a gőzös sütőbe. Másfél órán keresztül sütjük, szép lassan.
Amikor már a teteje szép aranybarna és a közepe is szilárdnak tűnik, akkor nyitott sütőajtó mellett hagyjuk kihűlni.
Hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap elkészítjük a csokiréteget.
A vízből 4 evőkanállal félreteszünk és elkeverjük a zselatinnal. A maradékot felmelegítjük és hozzá adjuk a csokoládét illetve a cukrot. Addig kevergetjük, amíg teljesen el nem olvad a csoki és a cukor is. Ezután hozzáöntjük a zselatint folyamatos kevergetés közben, - a legjobb, ha ezt habverővel csináljuk-, majd gyorsan a torta tetejére öntjük. Hagyjuk megdermedni és már szeletelhetjük is.
A tetejét reszelt narancshéjjal díszíthetjük.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor

Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

Karácsony után is finomat

2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor

Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj

Szilveszteri hidegtálra

2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor

Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral

Mézeskalács másképpen...