Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Blog | Koskacukor

2014. Július 30. 06:53, szerda

Édes morzsás zsemle

Édes morzsás zsemle

Reggelire mézzel, lekvárral

Édes morzsás zsemle


Hozzávalók (8db-hoz):
30 dkg teljeskiőrlésű tönköly búzaliszt
10 dkg rozsliszt
10 dkg fehér liszt
4 dkg cukor
2 evőkanál tejpor
1 tojás
kb. 2,5 dl langyos tej
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő
4 dkg olvasztott vaj

Morzsához:
2 evőkanál teljeskiőrlésű tönköly búzaliszt
2 evőkanál nyírfacukor
1,5 dkg hideg vaj

Továbbá:
1 tojás

Elkészítés:
Először morzsoljuk 1 dl tejbe az élesztőt, keverjünk el benne 1 teáskanál cukrot és tegyük félre 15 percre.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, a tejport, a tojást az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. A maradék tej hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Kelesztő tálba téve 40 percre hagyjuk szobahőmérsékleten. Amikor a duplájára kelt, finoman gyúrjuk át még egyszer, majd osszuk nyolc egyenlő részre. Formáljunk mindegyikből zsemlét úgy, hogy markunkba vesszük és kintről befele húzzuk körbe-körbe a tésztát, majd a kezünk élével a munkalapra téve gömbölyítünk rajta egy kicsit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva duplájára kelesztjük.
A morzsához tegyük egy kis tálkába a lisztet és a cukrot, majd a kockára vágott hideg vajat és morzsoljuk össze.
Felvert tojással megkenjünk mindegyik tetejét, majd megszórjuk édes morzsával.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 20-22 perc alatt aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor

Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

Karácsony után is finomat

2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor

Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj

Szilveszteri hidegtálra

2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor

Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral

Mézeskalács másképpen...