Blog | Koskacukor
2014. Augusztus 07. 06:52, csütörtök
Fokhagymás, zöld fűszeres csirkemell, krokettel és meggy chutneyval
Különleges nyári ebéd!
Fokhagymás csirkemell, krokettel és meggy chutneyval
Hozzávalók (4 személyre):
Fokhagymás, zöld fűszeres csirkemellhez:
80 dkg csirkemell
só, bors
3 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikom
1 csokor friss petrezselyem
4 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál vaj
Kroketthez:
60 dkg héjában főtt burgonya
1 tojás
só, bors, szerecsendió
2 evőkanál vaj
5 dkg tk. tönköly búzaliszt
3 dkg rétesliszt
olaj a sütéshez
Meggy chutneyhoz:
70 dkg meggy
2 vöröshagyma
2 evőkanál cukor
2 evőkanál balzsamecet
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
2 kisebb egész csillagánizs
só, bors
Elkészítés:
A csirkemellet szeleteljük vékonyra, sózzuk és borsozzuk.
Hevítsük fel az olajat és a vajat, törjük bele a fokhagymát és adjuk hozzá a feldarabolt fűszernövényeket. Tegyük rá a csirkemell szeleteket és magas hőfokon süssük át mind a két oldalukat. Ha egyszerre nem fér rá, akkor a második körbe ugyanígy járjunk el, szerintem marad annyi a serpenyőbe, hogy nem kell pótolni.
A héjában főtt burgonyát hámozzuk meg, törjük össze és hagyjuk kihűlni. Keverjük ki alaposan a tojással és a vajjal, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Liszteket forgassuk a krumplis masszához, majd borítsuk lisztezett felületre. Osszuk ketté, sodorjunk belőle hosszú rudat. Vágjuk egyforma méretűre és forró olajba süssük ki. Papírtörlőre téve itassuk át a felesleges zsiradékot.
A meggyet magozzuk ki, tegyük egy fazékba, majd lassú tűzön a cukor hozzáadásával kezdjük el főzni. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk ketté és így szeleteljük vékonyra. Adjuk ezt is a meggyhez, majd a fűszereket és kb. 30-40 perc alatt főzzük sűrűre.
Ízlés szerint mehet több cukor is bele (én savanykásan szeretem), illetve balzsam ecet helyett használhatunk vörösbor ecetet is.
Jó étvágyat!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...