Blog | Koskacukor
2014. Október 18. 07:15, szombat
Áfonyás, diós zsemle
Édes reggeli péksüti...
Áfonyás, diós zsemle
Hozzávalók (8db-hoz):
Elő tészta:
150 g teljes kiőrlésű liszt
100 g víz
2 g élesztő
Továbbá:
200 g fehér liszt
150 g joghurt
kevés langyos tej
40 g olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
15 g élesztő
50 g áfonya
50 g darabolt dió
1 kk só
1 evőkanál méz
Tetejére:
3 evőkanál cukros tej
Elkészítés:
Az elő tésztát keverjük össze, majd nem teljesen lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk 16 órát pihenni.
Mérjük ki dagasztó tálba a lisztet, a joghurtot, az élesztőt, adjuk hozzá a mézet, a sót és a citrom reszelt héját. Keverjük össze lassú fokozaton, majd annyi tejet adjunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Amikor már jól összeállt a tésztánk, kanalazzuk hozzá az olvasztott vajat.
Dagasszuk lassú fokozaton 5 percig, majd adjuk hozzá a diót és az áfonyát és így további 3 percig hagyjuk még dolgozni a gépet. Kelesztő tálba téve pihentessük 1,5 órát. Ne tegyük meleg helyre, mert a vajas tésztának jobb, ha hosszabb idő alatt kel meg.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, elosztjuk 8 egyenlő részre, majd zsemléket formázunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva duplájára kelesztjük. Cukros tejjel megkenjük a tetejét, majd előmelegített 200°C-os sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük közben, nehogy megégjen a teteje.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...