Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Koskacukor

2014. Szeptember 09. 07:15, kedd

Fordított almás-túrós kocka

Fordított almás-túrós kocka

Fordított almás-túrós kocka
Hozzávalók (20x20cm-es tepsihez):
Almás réteghez:

2 savanykás alma
1,5 evőkanál nyírfacukor
1/2 teáskanál fahéj
2 evőkanál citromlé
kevés vaj

Piskótához:
3 tojás
6 dkg nyírfacukor
7,5 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 kávéskanál sütőpor

Túrós réteghez:
50 dkg házi túró
3 evőkanál citromlé
1/2 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
1 tojás
2 evőkanál porcukor (nyírfacukorból)

Tetejére:
2 dl habtejszín (30%-os)
1 csomag habfixáló
1 evőkanál porcukor (nyírfacukorból)

Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és beleljük ki a tepsi alját sütőpapírral, amit kicsit kenjünk meg vajjal.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ketté, távolítsuk el a magházát, majd szeljük fel. Fektessük le szorosan egymás mellé a tepsire, locsoljuk meg citromlével, majd szórjuk meg fahéjas cukorral. (Ízlés szerint lehet több is.) Tegyük a sütőbe annyi időre, amíg a piskóta tésztáját elkészítjük.
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját a cukor 1/3-ával keverjük habosra, a fehérjét a maradék cukorral verjük fel, majd keverjük össze a kettőt óvatosan. Szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet és óvatosan forgassuk bele.
Vegyük ki az almát a sütőből, öntsük bele a piskótát és egyenletesen kenjük el.
Helyezzük vissza és süssük kb. 15-17 percig. Figyeljünk rá, mert gyorsan kész van, amikor már aranybarna a teteje, végezzünk el egy tűpróbát.
A túrós réteg hozzávalóit keverjük ki.
Amikor megsült a piskóta, tegyünk egy tálcát a tepsire és fordítsuk meg. Távolítsuk el a sütőpapírt óvatosan, hogy az almák a helyén maradjanak, majd helyezzük vissza a tepsibe úgy, hogy az almák már felfele nézzenek. Kenjük rá a túrós réteget és mehet vissza a sütőbe 15 percre. Érdemes gázsütőnél egyel feljebb tenni, hogy az alja nehogy megégjen.
Miután kész, várjuk meg míg kihűl.
A habtejszínt verjük fel, majd a vége felé a habfixálóval elkevert porcukrot kanalanként adjuk hozzá. Ezzel tetőzzük a süteményünket.
(Természetesen nyírfacukor helyett lehet rendes cukrot használni, ami ízlés szerint lehet több is, és teljes kiőrlésű liszt helyett fehér lisztet.)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor

Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

Karácsony után is finomat

2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor

Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj

Szilveszteri hidegtálra

2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor

Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral

Mézeskalács másképpen...