Blog | Koskacukor
2014. Október 01. 07:43, szerda
Hamburger, karamellizált hagymával és bazsalikom szósszal
Amerikai vacsi tálalva...
Hamburger, karamellizált hagymával és bazsalikom szósszal
Hamburger zsemléhez (7-8db):
1 és 1/3 csésze (2,5dl) teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 csésze fehér liszt
1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
2 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál só
2 és 1/2 evőkanál cukor
1 nagy tojás
1 csésze meleg víz
3 evőkanál meleg tej
2 és 1/2 evőkanál olvasztott vaj
Tetejére:
1 tojás+ 1 evőkanál víz
Karamellizált hagymához:
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál cukor
2 nagy fej lilahagyma
1/2 csésze száraz vörösbor
1 kávéskanál só
bors
Bazsalikom szószhoz:
1 tojás
1/3 csésze friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál citromlé
12 evőkanál olívaolaj
só, bors
Húspogácsához:
50 dkg sertés darálthús
1-2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál dijoni mustár
őrölt kömény
só, bors
olívaolaj
Elkészítés:
A hamburger zsemlék hozzávalóit, a víz kivételével tegyük egy tálba és gyúrjunk belőle rugalmas, de egy kicsit lágyabb tésztát úgy, hogy folyamatosan adjuk hozzá a vizet. Letakarva vagy kelesztő tálba kelesszük 2 órán keresztül.
Addig készítsük el a karamellizált hagymát, a bazsalikom szószt és a húspogácsákat.
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk ketté, majd szeleteljük szép vékonyra. Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük, amíg nem karamellizálódik meg a cukor, majd adjuk hozzá a hagymát. Öntsük fel borral, sózzuk és borsozzuk. Fedő alatt pároljuk puhára, majd fedő nélkül addig főzzük, amíg teljesen el nem fővi a levét.
A húspogácsa hozzávalóit keverjük jól össze, készítsünk nagyobb gombócokat, lapítsuk el a tenyerünk között és kevés olívaolajon süssük meg. Én most az új panini sütőmet alkalmaztam erre a feladatra és tökéletesen végezte a munkáját.
A bazsalikom szószhoz tegyük turmixgépbe a bazsalikomot és a fokhagymát, turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlét, a sót és a borsot. Folyamatosan hagyjuk magas fokozaton a turmixgépet és a kimért olajat lassan csurgassuk hozzá. Egy krémes, enyhén folyós szószt kell, hogy kapjunk.
Térjünk vissza a zsemlékhez. A megkelt tésztát osszuk 7 vagy 8 részre, attól függően, hogy mekkorákat szeretnénk. Formáljunk belőle zsemléket és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk. Letakarva ismét kelesszük duplájára, kenjük le tojás és víz keverékével, majd előmelegített 200°C-os sütőbe süssük készre kb. 25 perc alatt. Ellenőrizzük közbe, hogy nehogy megégjen az alja vagy a teteje.
Összeállításnál, vágjuk ketté a langyos zsemléket, kenjük meg a bazsalikom szósszal, helyezzünk el rajta egy húspogácsát, ízlés szerint tegyünk rá sajtot és karamellizált hagymát.
Jó étvágyat!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...