Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Blog | Koskacukor

2014. December 11. 06:47, csütörtök

Hókifli

Hókifli

Mindenki karácsonyi kedvence!

Hókifli
Hozzávalók (2 gáztepsihez):

30 dkg tk. tönköly liszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg fehér BL55 liszt
20 dkg zsír
2 nagy ek. tejföl
1 ek. cukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
csipet só

Töltelékhez:
200 g jó minőségű gesztenyepüré
cukor ízlés szerint, illetve a gesztenyétől függően, mennyire cukrozott
1-2 teáskanál rumaroma vagy rum

házi sűrű szilvalekvár

Hempergetéshez:
10 dkg nyírfacukor
2 ek. vaníliás cukor

Elkészítés:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne az élesztőt és a cukrot, hagytam felfutni. A lisztféléket kimértem egy kelesztő tálba, hozzá mértem a zsírt és elmorzsoltam a liszttel. Bele tettem a sót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrtam és a hűtőbe tettem l óra hosszára.
A gesztenye masszát kikevertem a rummal és egy kevés cukorral.
A nyírfacukrot a vaníliás cukorral ledaráltam.
Elővettem a hűtőből a tésztát, két cipóra osztottam, amíg az egyikkel dolgoztam a másik ment a hűvösre. Kinyújtottam 2-3mm vékonyra és fánk szaggatóval karikákat szaggattam. megtöltöttem és ketté hajtottam, majd a széleit lenyomkodtam. Fel is lehet tekerni, úgy inkább kifli formájú lesz, de ha sietünk akkor így is tökéletes.
Zsírpapírral bélelt gáztepsibe pakoltam. Előmelegített 180°C-os sütőbe 10-15 perc alatt világosra sütöttem.
Vigyázni kell, mert gyorsan sül és amikor már szilárd a tészta, és az alja kezd pirulni, akkor már jó. Így marad finom omlós. Nem szabad sokáig sütni, mert kiszárad.
Ahogy kivettem a sütőből egyből vaníliás porcukorba hempergettem és egy tálcára pakolgattam egymás mellé kihűlésig. Csak ezután mentek dobozba.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor

Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

Karácsony után is finomat

2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor

Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj

Szilveszteri hidegtálra

2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor

Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral

Mézeskalács másképpen...