Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | Koskacukor

2014. Augusztus 13. 07:03, szerda

Káposztával töltött lángos

Káposztával töltött lángos

Süssünk lángost!

Káposztával töltött lángos
Hozzávalók (6 nagy lángoshoz):

50 dkg fehér liszt
3 dkg élesztő
3 ek. tejföl
2 ek. olaj
2 kk. só
1 tk. cukor
1,5 dl langyos tej
1,5 dl víz

Párolt káposztához:
1 káposzta (kb. 1 kg)
2 ek. cukor
1,5 tk. só
frissen őrölt bors
4 ek. olaj
1 dl víz

Sütéshez:
1 liter olaj

Elkészítés:
Kezdjük a káposztával. A káposztát vágjuk félbe, a torzsájától szabadítsuk meg, majd szeljük vékonyra.
Olajat hevítsük fel egy mélyebb fazékba, adjuk hozzá a cukrot és karamellizáljuk meg. Tegyük rá a káposztát, forgassuk meg, majd öntsük fel vízzel. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Fedő alatt pároljuk puhára kb. 20-30 perc alatt. Amikor kész, tegyük hűvös helyre és hűtsük ki.
Közben készítsük el a lángos tésztáját.
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, tegyük hozzá a cukrot és futtassuk fel.
A lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a tejfölt, az olajat, a sót, a vizet és a felfuttatott élesztőt. Géppel vagy kézzel dagasszunk belőle lágyabb, hólyagos tésztát. Juttassunk be minél több levegőt. Olajozott tálba téve kelesszük 30-40 perc alatt duplájára. Nem szabad túlkeleszteni!
Borítsuk a megkelt tésztát olajozott felületre, majd késsel osszuk 6 egyenlő részre. Formázzunk belőle téglalapokat, legyen egészen tenyérnyi nagyságúak, de vigyázzunk ne szakadjon el és ne legyen nagyon vékony sem.
Mindegy közepébe tegyünk 2-3 evőkanál káposztát, balról jobbra hajtsuk rá a tésztát, majd nyomkodjuk jól össze a tésztát. Olajos kézzel dolgozzunk!
Egy mély edénybe öntsük bele az olajat és hevítsük fel. Most kell odafigyelni! Ha nem elég forró, akkor megszívja magát zsírral, ha pedig nagyon forró, akkor megég és nem sül át.
A lángost egyesével süssük, így biztosan oda tudunk figyelni rá. Tegyük bele egy lapát segítségével, ami szintén legyen olajos, így nem ragad rá a tészta és könnyen belecsúszik. Süssük az egyik oldalát addig, amíg a szélénél nem látszódik már, hogy szép színe van, majd fordítsuk meg.

Jó étvágyat!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor

Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

Karácsony után is finomat

2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor

Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj

Szilveszteri hidegtálra

2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor

Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral

Mézeskalács másképpen...