Blog | Koskacukor
2014. November 22. 07:05, szombat
Kovászos tejes kifli
Reggeli ropogós kifli!
Kovászos tejes kifli
Hozzávalók:
Aktív kovászhoz:
50 g kovász
50 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
50 g víz
Keverjük össze és 15-17 órát hagyjuk szobahőmérsékleten, lefedve aktivizálódni.
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
2 dl langyos tej
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
2 kávéskanál só
25 g olvasztott vaj
Elkészítés:
Mérjük ki a liszteket a dagasztó tálba, adjuk hozzá az aktív kovászunkat, a langyos tejet, az élesztőt, a cukrot és a sót, majd kezdjük el összeállítani a tésztát. Dagasszuk 3-4 percig ezután több részletbe adjuk hozzá az olvasztott vajat. Dagasszuk tovább még 4-5 percig.
Miután szép hólyagos lett a tésztánk, kelesztő tálba téve hagyjuk duplájára kelni.
Ezután osszuk 10 egyenlő részre, formáljunk gombócokat, majd pihentessük 10 percig.
Nyújtsuk ki oválisra, a tőlünk távolabbra eső végét húzzuk szét, majd sodorjuk fel úgy, hogy a hozzánk közelebb eső csücskét folyamatosan húzzuk magunk felé egy picikét, de vigyázzunk, hogy ne szakadjon szét a tészta.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd letakarva ismét duplájára kelesztjük.
Spricceljük meg vízzel és toljuk előmelegített 200°C-os, gőzös sütőbe kb. 20 percre.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...