Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Blog | Koskacukor

2014. November 17. 07:14, hétfő

Levendulás meggydzsemmel töltött bukta, dióval és mogyoróval

Levendulás meggydzsemmel töltött bukta, dióval és mogyoróval

Kezdjük péksütivel a napot!

Levendulás meggydzsemmel töltött bukta, dióval és mogyoróval
Hozzávalók a tésztához (8db):

100 g fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
1 tojás
30 g olvasztott vaj
kb. 2 dl langyos tej
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
2 evőkanál nyírfacukor
1 kávéskanál só

Töltelék:
házi levendulás meggydzsem

Tetejére:
tojás
durvára darált dió és mogyoró

Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a teáskanál cukrot és futtassuk fel.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a két evőkanál nyírfacukrot, a felfuttatott élesztőt és a felvert tojás 3/4 részét, a többit hagyjuk meg a tetejére. A vajat dagasztás közben adagoljuk hozzá. Dolgozzunk ki belőle egy jó kis rugalmas tésztát, ami puha és könnyed, egyáltalán nem kemény. Kelesztő tálba téve hagyjuk duplájára kelni.
Osszuk 8 egyenlő részre, gyúrjunk belőle gombócokat, pihentessük 10-15 percig. Mindegyik közepére készítsünk egy jó nagy mélyedést, töltsük meg bármilyen dzsemmel vagy lekvárral, majd csomagoljuk be és formáljunk belőle kerek buktát. Egy 26x26 cm-es kocka tepsi formába tegyük egymás mellé őket, lehet nyugodtan kicsit szellősebbre. Takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni.
Addig melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A bukták tetejét kenjük meg tojással, szórjuk meg darált dió és mogyoró keverékével.
Tegyük előmelegített sütőbe és süssük készre kb. 20 perc alatt. Közbe figyeljünk rá, ha nagy pirulna a tetején a dió és a mogyoró, akkor takarjuk le egy fóliával.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor

Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

Karácsony után is finomat

2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor

Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj

Szilveszteri hidegtálra

2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor

Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral

Mézeskalács másképpen...