Blog | Koskacukor
2014. November 19. 07:09, szerda
Mákos kalács
Gyakoroljunk karácsonyra!
Mákos kalács
Hozzávalók:
200 g BL80 fehérliszt
200 g tk. tönköly búzaliszt
2 dl tej
0,5 dl tejszín
1 tojás sárgája
1 tk. + 2 ek. cukor
25 g élesztő
25 g (4-5 ek.) olvasztott vaj
1 kk. só
Töltelék:
150 g darált mák
50 g nyírfacukor
1 dl tej
2-3 ek. házi lekvár (barack vagy szilva)
1 citrom reszelt héja és egy pici leve
Tetejére:
1 tojás
Elkészítés:
Melegítsünk fel 1 dl tejet, keverjük el benne az élesztőt és az egy teáskanál cukrot és hagyjuk felfutni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a tojás sárgáját, 2 evőkanál cukrot, sót és a felfuttatott élesztőt. Folyamatos folyadék hozzáadása mellet dagasszuk a tésztát, majd a vége felé több részletben csurgassuk hozzá a vajat. Rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Szobahőmérséklet hagyjuk duplájára kelni.
A töltelékhez forraljuk fel a tejet a cukorral, reszeljük bele a citrom héját. Ezután adjuk hozzá a darált mákot, ízesítsük citromlével és annyi lekvárt, hogy ne legyen száraz a töltelék. Hagyjuk kihűlni.
Amikor megkelt a tésztánk, vágjuk három egyenlő részre. Nyújtsunk egy-egy téglalapot, tegyük a közepére a töltelék 1/3-át és tekerjük fel úgy, hogy a felőlünk levő részét ráhajtjuk, majd tekerjük tovább, mint a csigát. Miután meg van a három rúd összefonjuk, a végeit aláhajtjuk és egy zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenjük a felvert tojással. Ismét hagyjuk 20 percig pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Kenjük meg újra tojással, toljuk a sütőbe és süssük kb. 35-40 percig.
Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...