Blog | Koskacukor
2014. Szeptember 19. 06:41, péntek
Mézes zsemlék
Hmmm, mézes....
Mézes zsemlék
Hozzávalók (10 db-hoz):
200 g BL55 fehér liszt
300 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
7 g élesztő
300 g víz
7 g só
20 g méz
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a sót és a mézet. Robotgéppel alacsony fokozaton keverjük 4 percig. Ez idő alatt öntsük hozzá a vizet, annyit, hogy rugalmas tésztát kapjunk és ne legyen túl lágy.
További 6 percig magasabb fokozaton dagasszuk hólyagosra a tésztát.
Kelesztő tálba 1,5 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. Ez idő alatt szép lassan duplájára fog kelni. Osszuk a tésztát 10 egyenlő részre. Formáljunk gombócokat, majd pihentessük 10 percig.
Most jön a formázás. Picit lapítsuk el a tenyerünkkel (de tényleg csak egy kicsit), majd fentről lefelé és közben befelé, középre hajtjuk folyamatosan a tésztát, miközben arra is figyelünk, hogy a két oldalát s nyomjuk befelé a közepére, így lesz egy picit ovális és mégis középen kicsit dundi. A végén a két végét sodorjuk ki. Kicsit lehet nehéz elképzelni, de ki kell próbálni. A deszka csak enyhén lisztezett legyen és arra is vigyázzunk, hogy a tészta se legyen lisztes, mert nehezebb sodorni és nem lesz olyan szép.
Formázás után letakarva 30 percig pihentetjük.
Ez idő alatt előmelegítjük a sütő 200°C-ra és egy vízzel tele kis tepsit helyezünk alulra.
Gőzös sütőbe süssük 25 perc alatt készre.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...