Blog | Koskacukor
2014. Augusztus 20. 11:00, szerda
Ünnepi kenyerem: Roszos tönköly kenyér
Süssünk kenyeret!
Rozsos tönköly kenyér
Hozzávalók:
Öreg tésztához:
100 g világos rozsliszt
100 g víz
2 g élesztő
Tésztához:
100 g BL80 fehérliszt
150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. só
kb. 200 ml víz
Elkészítés:
Az öreg tészta hozzávalóit keverjük ki a kelesztőtálba, fedjük le és szobahőmérsékleten pihentessük 24 órát.
A tészta alapanyagait mérjük ki, adjuk hozzá az öreg tésztát, majd dagasszuk géppel lassú fokozaton 5 percig, majd gyorsabb fokozaton még 8 percig. Ezután egy rugalmas, hólyagos tésztát kell, hogy kapjunk.
Kelesztő tálba pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órát.
Óvatosan gyúrjuk át, nyújtsuk ki egy kicsit, hajtsuk be a sarkait, majd tekerjük fel a hosszabbik felénél fogva. Formázzuk meg a kenyér végeit picit csücskösebbre. Takarjuk le és kelesszük duplájára 30 perc alatt.
Közben melegítsük elő a sütőt 250°C-ra és tegyünk be egy edénykébe vizet.
A tésztánk tetejét vágjuk be egy éles késsel, szórjuk meg liszttel és további 5 percet hagyjuk még pihenni.
Tegyük a gőzös sütőbe és süssük 250°C-on 15 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 200°C-ra és további 25 percig hagyjuk bent. Akkor jó, ha megütögetjük a kenyér alját és kongó hangot ad ki.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat és jó pihenést Mindenkinek!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...