Blog | Koskacukor
2014. November 15. 07:30, szombat
Pain d'Epi
Majdnem baguette!
Pain d'Epi
Aktív kováshoz:
50 g kovász
50 g víz
50 g teljes kiőrlésű liszt
Keverjük össze, fedjük le és 15 óra hosszát hagyjuk szobahőmérsékleten aktivizálódni.
Továbbá:
150 g fehér BL80 búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
7 g só
10 g élesztő
250 ml víz
Elkészítés:
Az aktív kovászunkat tegyük a dagasztó tálba, mérjük ki hozzá a liszteket, a sót és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Dagasztás közben adagoljuk hozzá a vizet, annyit, hogy egy kellemesen lágy, kissé ragacsos tésztát kapjunk. Kb. 8-10 percen keresztül dolgoztassuk a gépet. Enyhén olajozott tálba téve, lefedve mehet a hűtőbe legalább 24 órára.
Másnap hajtogassuk át a tésztát úgy, hogy a tálba mindig keresztül hajtjuk és így megyünk körbe. Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni kb. 2 óra alatt. Közben még egyszer áthajtogatjuk. Lisztezett deszkára tesszük, baguettet formálunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire áthelyezzük. Egy olló segítségével bevágjuk 45°-os szögben, és mindig ahogy az ollóra ráfekszik elhajtjuk egyik, majd a másik irányba. Letakarva pihentetjük 40-45 percig. Addig előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, egy vízzel tele tálkát vagy tepsit helyezünk az aljára.
Miután megkelt a kenyér, megspricceljük jól vízzel és sütőbe helyezzük kb. 25 percre.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...