Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Koskacukor

2014. November 02. 09:19, vasárnap

Rozsos kenyér mákkal és amaránttal

Rozsos kenyér mákkal és amaránttal

Egészséges kenyér

Rozsos kenyér mákkal, amaránttal
Aktív kovászhoz:

50 g kovász
50 g tk. tönköly liszt
50 g víz
Szobahőmérsékleten, lefedve hagyjuk aktivizálódni 15-16 órát.

Továbbá:
100 g világos rozsliszt
150 g tk. tönköly liszt
150 g fehér liszt
5 g élesztő
2 evőkanál mák
4 evőkanál amaránt
kb. 2,5 dl víz
7 g só

Elkészítés:
A liszteket, a mákot és az amarántot mérjük ki a dagasztó tálba. Adjuk hozzá az aktív kovászunkat és a sót, végül morzsoljuk hozzá az élesztőt. Folyamatos víz hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Ne legyen túl kemény a tészta!
Kelesztő tálba téve 1,5 óra alatt duplájára kelesztjük szobahőmérsékleten úgy, hogy közben kétszer áthajtogatjuk. A megkelt tésztát megformázzuk tetszés szerint, majd formába tesszük és duplájára kelesztjük.
Ha van vaslábasunk, akkor a sütővel együtt előmelegítjük. A sütő hőmérséklete: 200°C.
A vaslábast kivesszük a sütőből, enyhén bespricceljük egy kis olajjal és kikenjük, majd áthelyezzük a kenyeret. Bevágjuk a tetejét, jól megspricceljük vízzel, majd megszórjuk mákkal és amaránttal. A lábas fedelét is jól lespricceljük, rátesszük a lábasra és betoljuk a sütőbe 30 percre úgy, hogy a hőmérsékletet visszavesszük 180°C-ra. Az idő letelte után levesszük a tetejét és tovább sütjük még kb. 10 percig.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor

Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

Karácsony után is finomat

2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor

Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj

Szilveszteri hidegtálra

2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor

Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral

Mézeskalács másképpen...