Blog | Koskacukor
2014. Szeptember 06. 07:38, szombat
Rozsos mosolygós zsemlék
Kezdjük mosollyal a napot!
Rozsos mosolygós zsemlék
Hozzávalók (10db 80g-os):
Kovászhoz:
50 g érett kovász
75 g teljes kiőrlésű rozsliszt
75 g víz
Továbbá:
350 g fehér liszt
75 g teljes kiőrlésű rozsliszt
7 g só
5 g élesztő
250 g víz
Elkészítés:
Az elkészített érett kovászunkból mérjünk ki 50 grammot, majd adjuk hozzá a rozslisztet és a vizet. Keverjük össze és szobahőmérsékleten hagyjuk aktivizálódni 12-15 óra hosszáig.
Ezután mérjük ki a többi lisztet, adjuk hozzá az aktív kovászunkat, az élesztőt, a sót és a víz 2/3 részét.
Gyúrjunk rugalmas tésztát belőle lassú fokozaton úgy, hogy hozzáadjuk a maradék vizet. Kb. 8 percig dagasztjuk géppel, majd kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett felületre borítjuk és 10 aránylag egyenlő részre osztjuk. (Mindig mérleggel lemérem a tésztát.) Gombócot formálunk és letakarva ismét 20 percig kelesztjük.
Markunkba vesszük a tésztát, majd körbe-körbe a tészta szélét a közepére húzzuk és így formálunk belőle zsemlét. A deszkára tesszük és a markunkba hagyva kicsit meggömbölyítjük.
Sütőpapírra helyezve, letakarva duplájára kelesztjük.
Bevágjuk a tetejét jó mélyen, lehet keresztbe is vagy úgy mint a cipókat. Spricceljük meg vízzel és előmelegített 250°C-os sütőbe tesszük. A hőmérsékletet csökkentjük 200°C-ra és így sütjük készre kb. 20-25 perc alatt.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...