Blog | Koskacukor
2014. Szeptember 22. 07:19, hétfő
Sós kapros-túrós lepény
Egy kis sósság reggelire!
Sós kapros-túrós lepény
Hozzávalók (20x30cm tepsihez):
Tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
1 kicsi tojás
1 evőkanál libazsír
Túrós réteghez:
50 dkg házi krémes túró
3 evőkanál tejföl
2 tojás
1 tojás fehérje
1 evőkanál teljes kiőrlésű búzadara
1 teáskanál só
2 evőkanál kapor
Tetejére:
1 kis pohár tejföl
1 tojás sárgája
csipet só
Elkészítés:
Először a tepsit kenjük ki vékonyan egy kis zsírral és lisztezzük ki, vagy használjunk sütőpapírt.
A tésztához a liszteket mérjük ki egy tálba, üssük bele a tojást, adjuk hozzá a cukrot a sót és a libazsírt. Az élesztőt morzsoljuk a tejbe, keverjük el és így adjuk a liszthez. Ha nagyon lágy lenne a tészta egy kevés lisztet tegyünk még hozzá. Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki tepsi nagyságúra és helyezzük bele.
A túrót törjük össze a tejföllel, tegyük bele a tojásokat, ízlés szerint sózzuk és szórjunk bele egy evőkanál búzadarát. A kaprot daraboljuk apróra, majd ez is mehet a túrós masszához. Jól keverjük össze és simítsuk a tésztára.
A tejfölt a kimaradt tojás sárgájával keverjük el, adjunk hozzá egy csipetnyi sót és simítsuk el egyenletesen a túrós réteg tetején.
Előmelegített 170°C-os sütőbe 45-50 percig süssük. Gáz sütőnél az utolsó 15 percben érdemes eggyel feljebb tenni, hogy a teteje szép barna legyen. Természetesen ez sütőtől is függ, az enyémnél gyakran járok el így.
Jó étvágyat!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...