Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | Koskacukor

2014. Július 28. 06:59, hétfő

Szedres habcsók pite

Szedres habcsók pite

Itt a szeder szezon. Ne hagyjuk ki!

Szedres habcsók pite

Hozzávalók (25 cm átmérőjű pite formához):
200 g tk. tönköly búza liszt
125 g vaj
1 tojás sárgája
50 g porcukor
kb. 50ml hideg víz

Töltelékhez:
500 g szeder
2 ek. cukor
2 ek. keményítő
2 ek. búzadara

Habcsókhoz:
3 tojás fehérje
100 g porcukor
1 ek. keményítő
1 ek. citromlé

Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a porcukrot mérjük ki és adjuk hozzá az apró kockára vágott vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel. Tegyük bele a tojás sárgáját illet éppen csak annyi hideg vizet, amennyivel könnyen gyorsan össze tudjuk állítani a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára.

A szeder közepéből a fás részt távolítsuk el. Ami levet enged közben, öntsük le, keverjük össze a cukorral és a keményítővel. A tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a pite formánkat.

Tegyünk bele egy kisebb darab sütőpapírt, majd bármilyen nehezéket, pl. babot és előmelegített 180°C-os sütőbe süssük elő a tésztát 20 perc alatt.

Szórjuk meg búzadarával, majd terítsük el rajta a szedret.

A tojásfehérjét verjük habbá, majd a vége felé adjuk hozzá a keményítős porcukrot illetve a citromlét. Akkor jó, ha szép csúcsos a habunk a habverő végén. Habzsákba töltve csúcsos formákat nyomunk egymás mellé a pite tetejére.

Előmelegített 170°C-os sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a habcsók, vegyük lejjebb a hőmérsékletet.

Jó étvágyat!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor

Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

Karácsony után is finomat

2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor

Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj

Szilveszteri hidegtálra

2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor

Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral

Mézeskalács másképpen...