Blog | Koskacukor
2014. Július 28. 06:59, hétfő
Szedres habcsók pite
Itt a szeder szezon. Ne hagyjuk ki!
Szedres habcsók pite
Hozzávalók (25 cm átmérőjű pite formához):
200 g tk. tönköly búza liszt
125 g vaj
1 tojás sárgája
50 g porcukor
kb. 50ml hideg víz
Töltelékhez:
500 g szeder
2 ek. cukor
2 ek. keményítő
2 ek. búzadara
Habcsókhoz:
3 tojás fehérje
100 g porcukor
1 ek. keményítő
1 ek. citromlé
Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a porcukrot mérjük ki és adjuk hozzá az apró kockára vágott vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel. Tegyük bele a tojás sárgáját illet éppen csak annyi hideg vizet, amennyivel könnyen gyorsan össze tudjuk állítani a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára.
A szeder közepéből a fás részt távolítsuk el. Ami levet enged közben, öntsük le, keverjük össze a cukorral és a keményítővel. A tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a pite formánkat.
Tegyünk bele egy kisebb darab sütőpapírt, majd bármilyen nehezéket, pl. babot és előmelegített 180°C-os sütőbe süssük elő a tésztát 20 perc alatt.
Szórjuk meg búzadarával, majd terítsük el rajta a szedret.
A tojásfehérjét verjük habbá, majd a vége felé adjuk hozzá a keményítős porcukrot illetve a citromlét. Akkor jó, ha szép csúcsos a habunk a habverő végén. Habzsákba töltve csúcsos formákat nyomunk egymás mellé a pite tetejére.
Előmelegített 170°C-os sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a habcsók, vegyük lejjebb a hőmérsékletet.
Jó étvágyat!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...