Blog | Koskacukor
2014. Szeptember 03. 07:03, szerda
Szezámos, parmezános keksz
Ropogtassunk egy kis kekszet!
Szezámos, parmezános keksz
Hozzávalók (3 gáztepsihez):
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g zabliszt
50 g fehér liszt
5 g só
pici bors és cayenne bors
1 teáskanál kakukkfű
50 g szezámmag
20 g mák
70 g vaj
110 g hideg víz
olívaolaj
só
parmezán
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, tegyük hozzá a fűszereket, a mákot és a szezámmagot és morzsoljuk össze az apró kockára vágott vajjal. Folyamatosan adjuk hozzá a vizet és gyúrjunk belőle egy enyhén rugalmas, puha tésztát. (Ne linzer tészta állagú legyen!) Vágjuk 3 részre a kész tésztát, majd nyújtsuk ki egész vékonyra, akár tésztanyújtóval is lehet és szaggassunk pogácsa szaggatóval vagy tetszés szerint bármilyennel kisebb-nagyobb kekszeket.
Sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt gáztepsire, spricceljük meg olívaolajjal, szórjuk meg egy pici sóval és reszelt parmezánnal.
Előmelegített 190°C-os sütőbe 13-14 percig süssük. Akkor jó, amikor az aljának már van egy kis színe. Szárítsuk ki rendesen, mert így lesz ropogós. A vége felé érdemes többször ránézni.
Miután kihűlt, tegyük kekszes dobozba.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...