Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Blog | Koskacukor

2014. Augusztus 27. 06:51, szerda

Szilvás és nektarinos galette

Szilvás és nektarinos galette

Csodás francia pite!

Szilvás és nektarinos Galette
Hozzávalók (2 kisebb pitéhez):

100 g zabliszt
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
110 g hideg vaj
1/2 kk. só
30 g porcukor (nyírfacukorból)
1 tojás sárgája
60 ml hideg tej

Töltelék:
10 szem szilva
2 kisebb nektarin
2 evőkanál nyírfacukor
2 evőkanál házi vaníliás cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
1/2 citrom leve
2 teáskanál méz

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá az apró kockára vágott hideg vajat, a sót, a porcukrot, a tojás sárgáját és öntsük hozzá a hideg tejet. Fontos, hogy minden hideg legyen és az is, hogy gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Amint a tészta összeállt, fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára.
Osszuk két részre, kb. 20 dkg darabonként. Nyújtsuk ki kb. 25 cm nagyságú kör alakúra.
Szórjuk meg mind a kettőt 1-1 evőkanál cukorral, porcukorral és étkezési keményítővel úgy, hogy a szélén kb. 5 cm rész üresen maradjon.
A gyümölcsöket vágjuk cikkekre, majd díszítsük körbe a pite tészta közepét. Locsoljuk meg citromlével, csurgassunk rá egy kis mézet, majd hajtsuk fel a tészta szélét.
Sütőpapírra helyezve, előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 35-40 percig süssük. Akkor jó, ha a tészta széle szép aranybarna.

Jó étvágyat!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor

Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

Karácsony után is finomat

2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor

Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj

Szilveszteri hidegtálra

2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor

Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral

Mézeskalács másképpen...