Blog | Koskacukor
2014. Október 19. 18:59, vasárnap
Teljes kiőrlésű lisztes, lenmagos cipó
Késve, de a kenyér világnapjára sült!
Tönkölyös, lenmagos cipó
Hozzávalók:
Aktív kovászhoz:
50 g BL 80 fehér liszt
50 g víz
50 g kovász
Keverjük össze,16-18 órát szobahőmérsékleten lefedve hagyjuk aktivizálódni.
Továbbá:
300 g BL 80 fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
50 g lenmag
5 g élesztő
7 g só
kb. 2,5-3 dl víz
Elkészítés:
Mérjük ki a liszteket a keverőtálba, adjuk hozzá az aktív kovászt, a lenmagot, az élesztőt, a sót és a víz felét, majd kezdjük el alacsony fokozaton robotgéppel összeállítani a tésztát. Fokozatosan pótoljuk vízzel mindaddig, amíg egy közepesen lágy tésztát kapunk.
2 órán keresztül kelesztjük úgy, hogy közben kétszer áthajtogatjuk óránként. Kivesszük a tálból, enyhén lisztezett felületen mindig áthajtjuk keresztbe a tésztát úgy, hogy körbe haladunk, legalább kétszer. Visszatesszük és tovább kelesztjük. Az utolsó hajtásnál megformázzuk, majd visszatesszük és további 45 percet hagyjuk pihenni.
Ez idő alatt előmelegítjük 220°C-ra a sütőt és vele együtt a vaslábast is.
Amikor a tészta megkelt, a forró vaslábast kivesszük a sütőből, megspricceljük egy pici olajjal, áthelyezzük a tésztát, bevágjuk a tetejét keresztbe, jól megspricceljük vízzel, a lábas tetejét is és betoljuk a sütőbe 30-35 percre. Ekkor a hőmérsékletet vegyük le 180°C-ra.
Vegyük le a tetejét és további 10-15 percig süssük még tovább.
Miután kiemeltük, spricceljük meg vízzel, rácsra téve hagyjuk kihűlni!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...