Blog | Koskacukor
2014. Szeptember 24. 06:58, szerda
Tourte de Meule, azaz kovászos tönköly cipó
Lyukacsos francia cipó
Tourte de Meule
Hozzávalók:
Kovászhoz:
8 g kovász
160 g teljes kiőrlésű liszt
80 g víz (30°C)
Keverjük össze, 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk, majd 12-15 órán keresztül hűtőszekrényben érleljük.
Továbbá:
300 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
200 g BL80 fehér liszt
375 g víz
Keverjük össze és 30 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
248 g kovász
12 g só
1 g élesztő
Elkészítés:
A kovászt a leírtak szerint készítsük el.
Továbbá a kétféle lisztet és a vizet dolgozzuk össze, majd pihentessük 30 percig.
Most már készen állnak a tészták, csak össze kell gyúrnunk.
Tegyük egy dagasztó tálba a kovászt, a többi hozzávalót és dagasszuk 8 percig lassan.
Szobahőmérsékleten 3 órán át pihentessük úgy, hogy közben óránként áthajtjuk a következőképpen.
Vegyük ki a kelesztő tálból vizes kézzel és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a kezünkkel és hajtsuk fentről le az 1/3-ig, majd lentről fel és ugyanígy balról jobbra és jobbról balra. Ezt ismételjük meg három alkalommal. Az utolsó után formáljunk belőle cipót, tegyük egy enyhén kiolajozott jénaiba (így tuti nem ragad bele), majd kelesszük duplájára.
Jól spricceljük meg vízzel és fedjük le, majd toljuk előmelegített 220°C-os sütőbe. 15 perc után vegyük vissza a hőmérsékletet 180°C-ra és további 30 percig süssük. Majd fedő nélkül még 5 percig. Ellenőrizzük közbe, mert sütőtől függően változhat a sütés ideje.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra
2014. December 28. 20:56, vasárnap | Koskacukor
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral
Mézeskalács másképpen...