Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Április 18. 09:32, péntek | Helyi

Ma van Nagypéntek

 Ma van Nagypéntek

Nagypénteken Jézus kereszthalálára ik a keresztény világ. Őseik ezzel szemben a megtisztulást látták ebben a jeles napban, ezért a víz elemet különös tiszteletben részesítették.

A böjt az érzéki élvezetek, különösen a táplálkozás korlátozását vagy az azokról egy időre való teljes lemondást jelenti, eredetileg vallási fogalom. Böjt idején „belülről” táplálkozunk: az önkéntes megvonáskor az energiát nem a felvett élelmiszerekből, hanem testünk táplálékraktárából nyerjük.

Nagypéntek az egész keresztény közösségben szigorú böjtnapnak számít, amikor Jézus szenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. Ezen a napon a magyar háztartásokban általános gyászt tartottak: nem égett tűz, a házban lévő tükröt, amely a földi és a túlvilág közti átjárót jelképezi, letakarták. Megállították az órát, vagyis úgy tettek, mintha halott lenne a háznál. Ezen a napon nem is főztek, hiszen nem volt tűz, ezért csak hideg ételt fogyasztottak, de voltak olyan hívők, akik nagycsütörtöktől egészen a nagyszombati feltámadásig még ételt sem vettek magukhoz.

Ősi mosdás

Nagycsütörtökön kioltottak minden tüzet, nagypénteken pedig az életet adó víznek áldoztak őseink, amey a magyar néphitben a megtisztulás és az élet jelképe. Régen férfiak és nők, idősek és fiatalok virrasztottak nagycsütörtökön és nagypéntek hajnalán megmosakodtak a patakban vagy a közeli forrásokban és ott is imádkoztak. Általában hajnali 2–3 óra körül mentek a fiatalok a patakra mosakodni. A mosakodás mindig a víz folyásával szemben és visszakézből történt. A mosakodás után a patak vizéből haza is vittek és a húsvéti ünnepek alatt is azzal mosakodtak. Némely vidéken az állatokat is megitatták a patak vizéből, máshol a lovakat úsztatták meg a folyó vizében. Elterjedt hiedelem volt, hogy aki a folyó vizében megmosakszik, egészséges lesz, nem lesz beteg, nem fáj a szeme, fürge lesz a munkában. A lányok azt várták a mosakodástól, hogy szépek legyenek, ne legyenek szeplősek. Ahol a víz partján fűzfák voltak, odamentek mosakodni, hogy szép, hosszú hajuk legyen.

Bajelhárító szokások

A nagypénteki vízből vittek haza, hogy az otthon maradottak is meg tudjanak tisztulni általa, sőt a szentelménnyel meglocsolták a jószágokat. Élt közöttük olyan hiedelem, hogy az „aranyos” víz elriasztja a gonosz szellemeket, annak ellenére, hogy a vizet nem szenteltették meg a templomban és nem kérték a papok segítségét. Mezőkövesden nemcsak az emberek és jószágok kaptak a vízből, hanem még napfelkelte előtt a házakat is körüllocsolták és ezt a szentelést húsvét hajnalán megismételték.

Címkék: böjt, nagypéntek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: