Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Május 15. 17:01, péntek | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A dokumentumfilmek nevezésén is változtattak az idei Oscar-díj szezonra

A dokumentumfilmek nevezésén is változtattak az idei Oscar-díj szezonra

A játékfilmek után a dokumentumfilmek nevezési szabályait is módosította az amerikai filmakadémia erre az évre.

A filmakadémia közleménye hangsúlyozta, hogy a változások csak a 93. Oscardíj szezonjára vonatkoznak.

A The Hollywood Reporter cikke szerint a amerikai filmakadémia a héten "csöndben" aktualizálta a dokumentumfilmes szabályokat. A változást a testület a honlapján tette közzé. A szabálymódosítás alapján a 93. Oscarra akkor is nevezhető egy dokumentumfilm, ha nem vetítették előtte hét napig egy Los Angeles megyei vagy New York-i moziban.

Korábban ahhoz, hogy egy dokumentumfilmes produkció kvalifikálja magát az Oscarra, nem volt elég egy-két filmfesztiválos bemutató, meghatározott filmfesztiválon kellett bizonyos díjat elnyernie. Idén azonban annyi is elég lesz az Oscar-nevezéshez, ha egy produkció igazolja, hogy több mint egy kvalifikáló filmfesztivál válogatásában szerepel.

A kvalifikáló filmfesztiválok között van a Berlinale, a CPH:DOX, a Hot Docs Kanadai Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál, a San Franciscó-i Nemzetközi Filmfesztivál, a South by Southwest, a Sundance Filmfesztivál, a Tribeca Filmfesztivál és a True/False Filmfesztivál.

Az idei díjszezonra azoknak a díjaknak a körét is bővítették, amelyeket elnyerve egy dokumentumfilm kvalifikálja magát az Oscarra. Harminchat fesztivál különböző díjait fogadja el az amerikai filmakadémia az átmeneti szabályozás szerint.

Azok a filmek is nevezhetők továbbá az Oscarra, amelyeket sem fesztiválon, sem moziban nem mutattak be, de egy streamingszolgáltató vagy más műsorszolgáltató forgalmazta őket, feltéve, hogy előtte volt tervezett mozis bemutatójuk és ezt követően 60 napon belül a filmakadémia steramingszolgáltatásán is elérhetővé tették.

A szabálymódosítás szerint - miután a járványt követően a mozik kinyitnak - öt helyszínen, Los Angelesben, New Yorkban, a San Franciscó-i-öböl környékén, Chicagóban vagy Atlantában is lehet vetíteni a dokumentumfilmeket az Oscar-nevezéshez.

A hollywoodi szaklap szerint a változtatások azzal járnak majd, hogy robbanásszerűen megnő az Oscar-nevezések száma. A 92. Oscar-díjátadóra 159 dokumentumfilmet kvalifikáltak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára