Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Június 17. 07:20, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A K2 meghódítására készül Varga Csaba és Suhajda Szilárd

A K2 meghódítására készül Varga Csaba és Suhajda Szilárd

A világ második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méter magas K2 oxigénpalack nélküli meghódítására készül a nagyváradi Varga Csaba és a békéscsabai Suhajda Szilárd.

A két hegymászó szerdán indul el Budapestről a mintegy két hónapos expedícióra.

A két hegymászó az Abruzzi-sarkantyún keresztül próbál majd feljutni a Karakorumban található csúcsra, a tervek szerint július végén, augusztus elején. A Pakisztán területén található K2-re magyar mászó még nem jutott fel.

Az amúgy építész Varga Csaba az MTI-nek kedden elmondta: a tervek szerint két hét múlva érik el a mintegy ötezer méter magasan fekvő alaptábort. A csúcstámadás nyolcezer méterről, a negyedik táborból indul. A hegymászó elmondta, hogy bár fizikailag és mentálisan is felkészültnek érzik magukat, az időjárás nagyban befolyásolhatja sikerüket. A hegynek saját mikroklímája van, így előfordulhat, hogy a környéken nagyon jó idő van, de a K2-n viszont vihar - fűzte hozzá.

Varga Csaba felidézte, tavaly - a végül sikeres Broad Peak-csúcstámadás alkalmával - babonázta meg őket a K2 híres piramis formája, ekkor döntötték el, hogy amennyiben lehetőségük adódik, megpróbálnak felmenni. "Mi lehetnénk az első magyarok, akik feljutnak a csúcsra" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy számára fontos üzenete van az expedíciónak: példát mutatni, és bebizonyítani, hogy nincs lehetetlen, a Kárpát-medencében és a szerte a világban élő magyarság mindent meg tud csinálni. Emellett fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet az elszakított területeken élő, köztük az erdélyi és a partiumi magyarság élni akarására, a szülőföldön való megmaradás fontosságára.

Suhajda Szilárd szerint a K2 "gyönyörű hegycsúcs", és akik már látták élőben, értik, miért babonázza meg az embert. Mint mondta, "a hegymászóban megfogalmazódik az a vágy, hogy szeretne visszatérni, megvetni a lábát a hegyen, megmérettetni magát". Rámutatott, hogy a K2 az egyik legnagyobb kihívás a hegymászók számára, különösen oxigénpalack nélkül, és az is különlegessé teszi, hogy magyar mászónak még nem sikerült meghódítani a csúcsot.

Kiemelte, a legfontosabb cél, hogy épségben visszatérjenek, emellett bíznak abban, hogy a magyar mászósportot is képviselni tudják. Kitért arra, hogy a félelem természetes része a felkészülésnek és az útnak, hiszen a K2 köztudottan veszélyes hegy, amit a szomorú statisztikák is alátámasztanak. A félelmet azonban megtanulták kezelni, és része a felemelő érzésnek, amely elönti az embert a felhők fölött - fogalmazott.

Suhajda Szilárd elmondta azt is, hogy felemelkedőben van egy nagyon ambiciózus, fiatal mászógeneráció, amelynek tagjai szép eredményeket érhetnek el a világ legnagyobb hegységeiben, a legnagyobb magasságokban.

A két hegymászó 2014-ben a Kína és Pakisztán határán fekvő, 8051 méter magas Broad Peak - eredeti nevén K3 - hegycsúcsot mászta meg sikerrel, Varga Csaba 2013-ban feljutott a 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsára is.

Címkék: hegymászó, k2

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során