Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. December 23. 07:09, hétfő | Külföld
Forrás: mti

A német hatóságok 9 iszlamista terrortámadást hiúsítottak meg a 2016-os berlini merénylet óta

A német hatóságok 9 iszlamista terrortámadást hiúsítottak meg a 2016-os berlini merénylet óta

A német biztonsági szervek kilenc iszlamista indíttatású terrortámadást akadályoztak meg a legutóbbi nagyszabású merénylet,

a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett tömeges gázolás óta, ebből kettőt az idén novemberben - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai alapján.

A merényletkísérletek gyakoriságának növekedése összefüggésben állhat a magát Iszám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet volt vezetője, Bakr al-Bagdadi halálával - mondta a Welt a Sonntagnak a BKA iszlamista terrorizmussal foglalkozó részlegének vezetője, Sven Kurenbach.

A világ legveszélyesebb terroristájaként számon tartott al-Bagdadi az amerikai hadsereg egy különleges egységének októberben Szíriában végrehajtott rajtaütése közben felrobbantotta magát, mielőtt a katonák elfoghatták volna.

Halála miatt radikális iszlamista körökben egyre erőteljesebben buzdítanak a nyugati világban elkövetendő merényletekre - mondta a BKA részlegvezetője. Kifejtette, hogy a trend az "egyszerű elkövetési eszközök" alkalmazása felé mutat, így például a lőfegyvereknek kevéssé volt szerepe azokban a merénylettervekben, amelyeket az utóbbi időszakban lepleztek le.

A BKA - a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv - elnöke, Holger Münch egy október végén tett nyilatkozatában még arról beszélt, hogy a 2016 decemberi berlini támadás óta hét iszlamista merényletet akadályoztak meg. Alig három héttel később, november 12-én Offenbachban csaknem 170 rendőr mozgósításával elfogtak három férfit - két török és egy macedón származású német állampolgárt - , akiket terrorcselekmény előkészítésével gyanúsítanak.

Egy héttel később, november 19-én Berlinben egy szíriai férfit fogtak el, őt ugyancsak iszlamista indíttatású terrortámadás tervezésével gyanúsítják.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy "biztonsági szerveink kiváló munkát végeznek, a nap 24 órájában, a hét minden napján" - nyilatkozott Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Welt am Sonntagnak. Hozzátette, hogy az utóbbi években folyamatosan fejlesztették a hatóságokat. Ezt a munkát folytatni kell, a következő lépésben meg kell adni a kellő felhatalmazást a hatóságoknak arra, hogy az online, digitális kommunikáció világában is ártalmatlaníthassák a merényletre készülőket - mondta a miniszter.

Berlinben 2016. december 19-én történt iszlamista terrortámadás. Az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt, aki egy elrabolt kamionnal belehajtott a német főváros nyugati részének központjában, a Breitscheid téren felállított karácsonyi vásáron szórakozó tömegbe. A támadásban 12 ember meghalt, csaknem 100 megsebesült. Az IA nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista a merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Ugyanezt a vásárt szombat este két gyanúsan viselkedő férfi miatt kiürítették és átfésülték. A 350 rendőr mozgósításával végrehajtott műveletben nem találtak veszélyre utaló jeleket. A gyanúsnak tartott két férfit igazoltatták, majd elengedték. Az akció elején arra gyanakodtak, hogy egyikük körözött iszlamista lehet. Végül kiderült, hogy névhasonlóság miatt félreértés történt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.