Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Március 03. 20:13, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A német szociáldemokraták kanadai mintájú bevándorlási rendszert javasolnak

A német szociáldemokraták kanadai mintájú bevándorlási rendszert javasolnak

Bemutatta kedden Berlinben az Európai Unión kívülről Németországba irányuló bevándorlás szabályozását célzó javaslatát a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a kanadai mintát követő elképzelés a konzervatív koalíciós társ részéről többnyire elutasításra talált.

Az SPD szerint a kanadai megoldás alapján egy pontrendszerrel kell szabályozni a bevándorlást. A Németországban letelepedni kívánó nem uniós állampolgárokat a képzettség, a munkatapasztalat, a német nyelvtudás és az életkor alapján kell pontozni, a ponthatárt pedig a munkaerő-piaci igények alapján évente kell meghatározni.
A képzett munkaerőért folytatott nemzetközi versenyben Németországnak "világossá kell tennie, hogy nem az érdekli, ki honnan jött, hanem hogy milyen tudással rendelkezik" - áll a javaslatban, amelyet az SPD parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetője, Thomas Oppermann mutatott be.
Hangsúlyozta, hogy a társadalom elöregedése miatt a következő tíz évben 6-7 millióval csökken a munkaképes korúak száma, és ezt a hiányt képzett bevándorlók nélkül nem lehet pótolni.
A javaslat másik fő eleme, hogy egységes rendszerré, egy új bevándorlási törvénnyé kell formálni a vonatkozó szabályokat, amelyekről jelenleg több mint 50 különböző törvény rendelkezik. Az SPD szerint továbbá az eddiginél több lehetőséget kell adni a munkavállalásra a menekülteknek, menedékkérőknek. Ezért egyebek között bővíteni kell a német nyelvi kurzusok kínálatát, hiszen nyelvtudás nélkül nem lehet kibontakoztatni a szakmai tudást.
Oppermann kiemelte, hogy pártja vitaindítónak szánja a koncepciót, és azt javasolja, hogy egy kísérleti programmal vizsgálják meg a pontrendszert a gyakorlatban. Hozzátette, hogy az ügyben még a jelenlegi ciklusban lépni kell, mert a nagykoalíció kellő erővel rendelkezik az új szabály bevezetéséhez, és a választási kampány témái közé kerül a bevándorlás, ha nem sikerül dönteni.
A konzervatív koalíciós társ részéről többnyire elutasították a javaslatot. Az ügyben leginkább illetékes belügyminiszter, Thomas de Maiziere - a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa - szerint nincs szükség új jogszabályra, mert a 2005-ben életbe lépett törvény az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról kellőképpen szabályozza a területet. Hasonlóan nyilatkozott Gerda Hasselfeld, a bajor CSU Bundestag-képviselőinek vezetője is.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke azt mondta, hogy még nem alakított ki véleményt az ügyben, és szerinte egyelőre meg kell vizsgálni az SPD javaslatát.
A bevándorlásról szóló diskurzust a CDU főtitkára, Peter Tauber nyitotta meg január elején. A politikus szerint a németek "még nem gondolták végig, mi szükséges ahhoz, hogy sikeres bevándorlási célország" legyen a hazájuk, ezért az eddiginél jóval szélesebb körű társadalmi vitát kell folytatni, majd jogszabállyá kell formálni a vita tanulságait.
A bevándorlási törvényben így rögzíteni kell, hogy milyen "képességekkel, képzettséggel és országépítő elkötelezettséggel kell rendelkezniük a bevándorlóknak, akik németté akarnak válni" - mondta Tauber még januárban.
Németország az Egyesült Államok után a második számú bevándorlási célország a fejlett ipari államokat összefogó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül. 2013-ban 1,23 millió bevándorlót regisztráltak, és a legutóbbi adatok szerint a tavalyi első fél évben tovább emelkedett a bevándorlási hullám.
A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint 2014 első hat hónapjában csaknem 670 ezer bevándorlót regisztráltak, ami 20 százalékot meghaladó növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A folyamat szerkezete nem változott az előző évekhez képest, a túlnyomó többség - 510 ezer ember - a tavalyi első fél évben is Európából érkezett, 85 százalékuk uniós tagállamból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése