Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 07. 10:22, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A nyár utolsó virága az Armel-operaversenyen

A nyár utolsó virága az Armel-operaversenyen

Kortárs darab magyarországi ősbemutatójával, Zoran Juranic A nyár utolsó virága című művével folytatódik hétfőn az Armel-operaverseny döntője a Szegedi Nemzeti Színházban.

A horvát zeneszerző operáját az újvidéki Szerb Nemzeti Színház produkciójában láthatja a közönség. Az egy férfi, Mr. Bert és egy nő, Miss N. N. különös történetét elmesélő operát maga a komponista állította színpadra, az újvidéki teátrum zenekarát is Zoran Juranic vezényli Szegeden. A darab premierjét március végén tartották Újvidéken, az operát a horvát fővárosban a 27. Zágrábi Zenei Biennálén április 8-án mutatták be.
Az operában két versenyszereplő mutatkozik be. Christophe Poncet Mr. Bertet játssza, a francia tenorral vasárnap Igor Stravinsky Oedipus Rex című opera-oratóriumának címszereplőjeként már találkozhatott a fesztivál közönsége. A Miss N. N.-t alakító Jelena Koncar is jól ismert a szegedi operarajongók körében. A szerb mezzoszoprán 2010-ben és 2011-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon Mercedes szerepét énekelte Bizet Carmenjében, tavaly pedig Zorkát alakította az Armel-operaversenyen Aleksandra Verbalov Mileva című művében.
A nemzetközi zsűri a versenyzők komplex színpadi teljesítménye, énektudása és színészi játéka alapján dönti el, hogy a döntő öt produkciójában bemutatkozó fiatal tehetségek közül ki kapja meg idén a legjobb női és a legjobb férfi előadónak járó címet. A döntőben azonban nemcsak az operaénekesek versenyeznek, hanem kiválasztják a legjobb előadást is.
A produkciókat idén első alkalommal egy civilekből, valamint a Szegedi Tudományegyetem oktatóiból álló testület is értékeli. Az elismeréseket az október 15-i gálán adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.