Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 16. 13:28, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu

A prostituáltak és a drog melegágya volt a Costa Concordia?

A prostituáltak és a drog melegágya volt a Costa Concordia?

Mint ismert, homokzátonyra futott péntek éjszaka egy olasz óceánjáró több mint négyezer emberrel a fedélzetén Olaszország partjainál.

A katasztrófamentők hétfő reggel újabb holttestre bukkantak, s ezzel a halálos áldozatok száma hatra emelkedett.

Ha valaki egy hajón szeretne dolgozni, annak kötelező részt venni egy nemzetközileg is elfogadott, általános ismereteket nyújtó tanfolyamon. A problémát az jelenti, hogy azok az olasz tisztek, akik ezeket a tanfolyamokat tartják, egyszerűen lusták és nem beszélnek angolul – mondta el a neve elhallgatását kérő egykori alkalmazott. Kifejtette: sokszor nincsen kedvük megtartani a tanfolyamokat, kritikán aluli a hozzáállásuk. Interjúalanyunk többször panaszkodott is a szolgálatban lévő tiszteknek, de mindig elutasították és visszaküldték dolgozni. „Panaszkodtam, aztán mindig lehülyéztek” – fogalmazott.

A beszállás után 24 órán belül kötelességük lenne lezavarni az utasok számára a biztonsági előadást, de ezt csak Genovában teszik meg – ott van központi állomás. A többi utasnak, akik nem ott csatlakoznak a hajóúthoz, semmilyen eligazítást nem tartanak. „Nem tudják, hol a mentőcsónak, hogyan kell felvenni a mentőmellényt.”

A Costa Concordia éjfél előtt két órával feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél. Az első jelentések arról szóltak, hogy senkinek sem esett baja, majd az olasz média halálos áldozatokról adott hírt. Az Il Messaggero című napilap arról számolt be internetes oldalán, hogy miután a hajó dőlni kezdett, sokan rémületükben a tengerbe vetették magukat, s nyolcan közülük meghaltak, sokan pedig eltűntek.


Ezeken a hajókon általában mindenki be van rúgva és drogokat is fogyasztanak. „Bulizásnak fogják fel az egészet, mondván, messze vannak otthonuktól. A tisztek és a magasabb beosztásban dolgozók nem ritkán partikat rendeznek, amiknek a prostituáltak is kellékeik. Ez az igazság, nem mendemondákról van szó” – szögezte le.

„Fix fizetés, meghamisított jelenléti ív, trükközések, ezek jellemezték a Costát, amikor ott dolgoztam. Akik felszólaltak ez ellen, azokat megfenyegették, vagy rosszabb esetben kirúgták.” Az egykor ott dolgozó hölgy elmondta, 2010 nyarán eredetileg fél évre ment volna a Costa Concordiára dolgozni, de útja 2 hónap után véget ért, mert leszállították a hajóról. „Üvöltöttek, mint egy sakál, aztán elküldtek.” Jelenleg egy olasz ügyvéd képviseletében perben áll a társasággal. (Ennek okairól nem kívánt nyilatkozni, további részleteket későbbre ígért – a szerk.)

Sergio Ortelli, Giglio kormányzója azt mondta: tart attól, hogy „súlyos következményei” lesznek a balesetnek, mivel a legénység bizonyos problémákkal szembesült az utasok mentésekor. Ortelli részletekbe nem bocsátkozott, de azt mondta, hogy piciny szigetén vészhelyzet van, mert több mint négyezer embernek kell szállást találnia.

A volt alkalmazott egyébként nem nevezi luxushajónak a Costa Concordiát. „Alacsonyan képzett személyzet, kis fizetés és 4000 ember. Képzeljük csak el, hogyan főznek a szakácsok, milyen alapanyagok kerülnek a vendégek tányérjaira...”
A Costa Concordián dolgozó felszolgálók főnökének akart a kedvében járni az óceánjáró kapitánya, amikor utasítást adott, hogy a hajó szorosan a part közelében haladjon – írta hétfőn a Corriere della Sera.

A floridai székhelyű Carnival – amely az olasz hajót üzemeltető Costa Cruises anyavállalata – hétfői közlése szerint arra számít, hogy az idén 85-95 millió dollárral csappan meg a profitja amiatt, hogy az év hátralévő részében már minden bizonnyal nem tudják újra forgalomba helyezni a hajót. A Carnival a világ egyik legnagyobb utasszállító hajózási társasága – a globális piac közel felét tartja kézben –, 101 hajója többek között P&O, Cunard és Princess Cruises márkanevek alatt fut. A balesetet szenvedett Costa Concordia hajót működtető Costa Cruises évi 3 milliós utasszámmal és 16 hajóból álló flottával Európa legnagyobb utasszállító hajózási társasága. A Costa utasszáma az elmúlt évtizedben töretlenül fejlődött: a 2000. évi 363 ezerről 2,89 millióra nőtt 2010-ben. Ezen az időtávon a társaság árbevétele ötszörösére, évi 572,4 millió euróról 2,9 milliárd euróra nőtt. Olasz lapértesülések szerint a hajó összességében közel hárommilliárd dollárra volt biztosítva. A német Hannover Re – a világ öt legnagyobb viszontbiztosítójának egyike – tízmillió eurós kártérítésre számít, a többi biztosító egyelőre még nem nyilatkozott. (MTI)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.