Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

A rendes bírósági működés visszaállítását kéri a Kúria elnöke, az OBH elnöke és a legfőbb ügyész

A rendes bírósági működés visszaállítását kéri a Kúria elnöke, az OBH elnöke és a legfőbb ügyész

Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Igazságügyi Minisztériumnak címzett levélben kérte,

hogy a rendkívüli jogrend megszűnésével mielőbb kerüljön sor a rendes ítélkezési rend visszaállítására - tudatta a Kúria hétfőn közleményben.

A levélről szóló tájékoztatás a Kúria hétfői - internetes videokonferencia keretében tartott - teljes ülésén hangzott el, a tanácskozáson részt vett Polt Péter és Senyei György is.

A Kúria elnöke az ülésen kiemelte: az igazságszolgáltatást érintő törvénymódosítások rávilágítanak arra, hogy "a klasszikus igazságszolgáltatási és jogegységesítési feladatok ellátása mellett a jogalkotó azzal bízza meg a Kúriát, hogy valamennyi szakágat tekintve Magyarország legfőbb igazságszolgáltatási szerve maradjon és a jogegység irányítása terén alkotmányos helyzete erősödjön".

Darák Péter kitért arra is, hogy a statisztikai adatok szerint sikeres évet zárt a Kúria. A folyamatban lévő ügyek száma jelentősen csökkent, és az elhúzódó ügyek csökkentésében is sikerült előre lépni. A perek időtartamának további csökkentése a 2020-as év hangsúlyos feladata.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese beszámolójában elmondta: a legfelsőbb bírói fórum veszélyhelyzet idején is zökkenőmentesen ellátja ítélkezési és joggyakorlat-egységesítési feladatait.

A Kúria elnökhelyettese vezeti azt a háromtagú válságstábot, amely március óta nyomon követi a kormány és az egészségügyi szervek által kiadott eljárásrendeket, tájékoztatókat, továbbá tartja a kapcsolatot az OBH-val és a társszervekkel.

Patyi András, a Kúria tanácselnöke elmondta: a Kúria felkészült a jogegységi panaszok kezelésére. A cél, hogy azok elbírálása egységes és az állampolgárok számára átlátható módon folyjék.

Patyi András kiemelte: szükség lesz jogalkotói beavatkozásra bizonyos kérdések tisztázása, a jogegységi panaszok gördülékeny elbírálása és megfelelő kezelésük érdekében.

A Kúria bírái online szavazatukkal véleményezték a Kúria Polgári Kollégiumának vezetésére kiírt elnökhelyettesi pályázatot, és kiemelkedő többségük támogatta Böszörményiné Kovács Katalin pályázatát - tudatta közleményben a Kúria.

Címkék: ügyész, bíróság, jog, kúria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.