Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 21. 12:20, szerda | Külföld
Forrás: MTI

A szaúdi királytól kérte az elítélt blogger szabadon bocsátását az osztrák kancellár

A szaúdi királytól kérte az elítélt blogger szabadon bocsátását az osztrák kancellár

Levélben kérte az elítélt szaúdi blogger szabadon bocsátását az osztrák kancellár, Werner Faymann, aki Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével együtt fordult a szaúdi királyhoz.

Raif Badavit bloggert 2012 júniusában vették őrizetbe, amiért honlapot alapított a vallás szerepének megvitatására a sivatagi királyságban. A férfira tíz év börtönt és ezer korbácsütést szabtak ki, valamint egymillió szaúdi riál (71,5 millió forint) megfizetésére kötelezték.
A levélben a két politikus hangsúlyozta: a blogger esete nagy aggodalommal tölti el őket, hiszen a szaúdi férfit azért büntették, mert nyíltan a világ vallásainak egyenlőségéről beszélt. Az ítélet érthetetlen, hiszen nemcsak a szabad véleménynyilvánítás szenvedett csorbát, hanem a vallásközi párbeszéd alapelvei is megkérdőjeleződtek. A korbácsolás, amely különösen embertelen és kegyetlen büntetési forma, ellentmond az ENSZ kínzás vagy egyéb kegyetlen büntetés elleni egyezményének - olvasható a levélben.
Heinz Fischer államfő egy héttel korábban levélben ugyancsak arra kérte a szaúdi vezetést, hogy kegyelmezzenek meg a bloggernek és engedjék el az "elfogadhatatlan és embertelen" büntetést.
Az osztrák belpolitikában éles vitát váltott ki, hogy a Bécsben működő, szaúdi társalapítású vallási központ nem emelte fel szavát a bloggerre kiszabott büntetés ellen. A bécsi Vallások és Kultúrák Közötti Párbeszéd Abdallah Király Központ (KAICIID) létrehozásának Szaúd-Arábia volt az egyik kezdeményezője és a fő anyagi támogatója. A szaúdi király évente 14-16 millió eurót adományoz a bécsi központnak, amely a vallások közötti párbeszéd elősegítését tűzte ki célul.
Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Zöldek az intézet mielőbbi bezárását követelték, míg az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Heinz Fischer köztársasági elnök ezt eddig elutasította.
Sebastian Kurz néppárti külügyminiszter az intézet újraszervezéséről beszélt azután, hogy a hét végén lemondott a vallásközi központ főtitkárhelyettese. Kurz új alapokra kívánja helyezni a központ működését. A vallási vezetőknek kulcsszerepet, a támogatóknak, köztük Szaúd-Arábiának háttérbeli képviseletet szán, továbbá intézményesített vallásközi párbeszédet, átláthatóságot és szélesebb nyilvánosságot akar teremteni a központ munkájához.
Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke élesen bírálta az intézetet, amely szerinte a párbeszéd helyett a hallgatás központja. A kancellár márciusig adott időt az intézetnek, hogy jelentést készítsen az eddigi munkájáról, máskülönben Ausztria nem vesz tovább a munkájában.
Ausztria a központot nem tudja a másik két alapító állam, vagyis Szaúd-Arábia és Spanyolország beleegyezése nélkül bezáratni, egyedül csak a vezetés újraválasztásáról és a finanszírozási alap megvonásáról dönthet.
A múlt héten Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra szólította fel Abdallah bin Abdel-Azizt, Szaúd-Arábia királyát, hogy részesítsék kegyelemben a bloggert. A főbiztos kitért arra is, hogy Rijád is aláírta a kínzás elleni ENSZ-egyezményt, amely határozottan tiltja a korbácsolást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése