Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2012. Január 12. 12:38, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

A tárgyalások mellett is folytatnák a „szent háborút”

A tárgyalások mellett is folytatnák a „szent háborút”

A tálibok politikai szárnya kész tárgyalni az afganisztáni háború befejezéséről, de közben a lázadók folytatják a harcot az általuk illegitimnek tekintett kormány ellen – közölte csütörtökön a lázadók egyik szóvivője.

Zabihulla Mudzsahid közleményében hangsúlyozta: mozgalmuk az eddigieknél is több erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy rábírja a nemzetközi közösséget az afganisztáni béke megteremtésére. Az elektronikus levél útján közzétett közlemény ismét elutasítja a jelenlegi afgán vezetést, és bábnak nevezi Hamid Karzai afgán elnök kormányát.

Mindkét fél szemmel láthatólag a tárgyalások megkezdésére készül; Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán azt sugallta, hogy az Egyesült Államok tízévi háborúzás után béketárgyalásokba kezdene. Az Egyesült Államok magas rangú illetékest küld Kabulba a jövő héten, hogy tárgyaljon Karzai elnökkel annak tisztázására: hajlandó-e újrakezdeni az előzetes tárgyalásokat a tálibokkal. Egy amerikai illetékes szerint Karzai beleegyezése esetén a tárgyalások heteken belül megkezdődhetnek.

A tálibok nemrégiben közölték, hogy készek bizonyos feltételek mellett képviseleti irodát nyitni Katarban az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalások megkezdésére.

A tálibok a „nemzet követeléseivel összhangban egy évtizede folytatják a harcot az iszlám kormány felállítása érdekében” – áll a Dzsihád hangja című hivatalos tálib honlapra is feltett, pastu nyelvű szövegben. 2001-ben az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció ötéves (1996–2001) tálib kormányzásnak vetett véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.