Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vesekő tünetei és kezelése

A vesekő tünetei és kezelése

Gyakori betegség, minden tizedik embert érint valamikor élete során a vesekő. A legmagasabb az arány az Egyesült Államokban, ahol az elmúlt két-három évtizedben folyamatosan emelkedett az érintettek száma. Mik a tünetei és hogyan kezelhető? Kiderül cikkünkből.

A vesekövek ásványi sóból képződött kicsi és kemény lerakódások a vese belsejében. Amikor a vizelet túl koncentrált, az már egy jele lehet a későbbi vesekőképződésnek. Először kristályok képződnek, amelyek idővel nagyobb kővé érnek össze.

A vesekő kialakulásának pontos oka nem ismert. Különböző típusú vesekövek léteznek, amelyek utalhatnak az eredetre. Leggyakoribb formája a kálcium-kő, amelyet a kalcium-oxalát okoz. Az oxalát az élelmiszerekben természetes módon előforduló vegyület, ezért bármi amiben sok található belőle, növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

Elegendő folyadék fogyasztásával azonban sokat lehet tenni a megelőzésért. Eltávolításának módja a kő méretétől függ. Ha kisebb, akkor jó eséllyel spontán módon eltávolodik. Sok víz fogyasztása és fájdalomcsillapító szerek szedése segíthet ebben. Nagyobb kövek esetén azonban invazív beavatkozásokra lehet szükség. A műtét során a húgycsövön keresztül vezetnek fel egy csövet, amely szétzúzza a nagyobb köveket kisebb darabokra, amelyek könnyebben eltávolodnak a szervezetből.

A rizikófaktorok a következők: 40 év fölötti férfi, a túl kevés vízfogyasztás, a testmozgás hiánya, súlycsökkentő műtét, valamint a sok sófogyasztás.

Megelőzés: fogyasszon sok vizet, kerülje az oxalát tartalmú élelmiszereket, ilyen a csokoládé, a szója, a cékla, a burgonya és a dió. Egyen alacsony sótartalmú és kevés állati fehérje eredetű ételt - írja a Fox News.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.