Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2011. December 30. 11:09, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

„A világ ostoba politikusai ne várjanak tőlünk semmilyen változást”

„A világ ostoba politikusai ne várjanak tőlünk semmilyen változást”

Észak-Korea pénteken arra figyelmeztette a rivális Dél-Koreát és más országokat, hogy ne várjanak politikai változást Phenjantól Kim Dzsong Un új vezető alatt sem.

Az erről szóló közleményt a legbefolyásosabb phenjani politikai döntéshozó testületnek tartott nemzetvédelmi bizottság adta ki, egy nappal azután, hogy Észak-Koreában véget ért a Kim Dzsong Il eddigi vezető halála miatt elrendelt nemzeti gyász, az ennek alkalmából tartott nagyszabású phenjani ünnepségen pedig nyilvánosan először nevezték az ország új „legfelsőbb vezetőjének” Kim Dzsong Il legkisebb fiát és kijelölt utódját, Kim Dzsong Unt.

„Ünnepélyesen és határozottan kijelentjük, hogy a világ ostoba politikusai – köztük a dél-koreai bábok csoportja – ne várjanak tőlünk semmilyen változást” – hangoztatta a nemzetvédelmi bizottság a KCNA hivatalos északi-koreai hírügynökség által ismertetett közleményében.

A testület egyúttal kizárta minden lehetőségét annak, hogy a kommunista vezetésű Észak-Korea párbeszédbe bocsátkozna a tőkés Dél-Korea jelenlegi kormányával, a közlemény fogalmazása szerint „az áruló Ri Mjong Bakkal” (vagyis a dél-koreai elnökkel) és csoportjával.

Észak-Korea ráadásul megtorlással fenyegette meg Dél-Koreát ez utóbbinak a Kim Dzsong Il halálával kapcsolatban elkövetett, „örökre megbocsáthatatlan bűnei” miatt. Phenjan a KCNA és az észak-koreai televízió által is ismertetett fenyegetésben nem tisztázta, milyen módon torolná meg sérelmeit.

A phenjani vezetés igen rossz néven vette, hogy Szöul nem engedett dél-koreai csoportokat Észak-Koreába, hogy leróják kegyeletüket Kim Dzsong Il emléke előtt. Mindössze két déli küldöttség – Ri Hi Ho, Kim De Dzsung néhai dél-koreai elnök özvegye és Hjun Dzsung Eun, a Hyundai csoport elnöknője vezetésével – utazhatott el Phenjanba.

Az észak-koreai vezetés azt is sérelmezi, hogy dél-koreai aktivisták az észak-koreai nemzeti gyász idején léggömböket indíthattak útnak Észak-Koreába, s a rájuk csatolt üzenetekben a Kim család uralma elleni felkelésre szólítottak fel.

Kim De Dzsung elnöksége idején, 2000-ben történelmi jelentőségűnek tartott Korea-közi csúcstalálkozót tartott Kim Dzsong Illel. A konzervatív Ri Mjong Bak hivatalban lévő elnök 2008-ban viszont szakított Észak-Korea feltétel nélküli segélyezésének politikájával. Kim Dzsong Un a nemzetvédelmi bizottság egyik alelnöke. A Kim fiú egyértelmű nyilvános támogatása olyan erőteljes jelzés, amely szerint az észak-koreai katonai és kormányzati tisztségviselők egységesen felsorakoztak Kim Dzsong Un mögött, miután annak apja meghalt.

Kim Kvan Dzsin dél-koreai nemzetvédelmi miniszter és Leon Panetta amerikai védelmi miniszter telefonbeszélgetésében megállapította, hogy eddig szilárd az észak-koreai hatalomátvétel – közölte pénteken a szöuli védelmi tárca. A két politikus a Koreai-félszigeten Kim Dzsong Il halálával kialakult politikai helyzetet és az Egyesült Államok és Dél-Korea politikájának összehangolását vitatta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.