Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Október 27. 13:10, hétfő | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Alakuló ülést tartott a román és a roma testület

Alakuló ülést tartott a román és a roma testület

Ma délelőtt tartotta alakuló ülését a makói román nemzetiségi és a roma kisebbségi önkormányzat.

Az üléseken részt vett Dr. Petrik Orbánné, a helyi választási bizottság elnöke, aki kihirdette a kisebbségi és nemzetiségi önkormányzati választások eredményét, majd a képviselők letették a hivatali esküt.

A román nemzetiségi önkormányzatba hárman kerültek be: Birta Júlia Mihaéla, Dr. Erdősy Margareta, valamint Simonfi Iolanta.

- Mindent meg akarunk tenni azért, hogy az itt élő románok ne érezzék magukat úgy, mint egy idegen országban. - mondta Birta Júlia Mihaéla.

A képviselő-asszony kiemelte, idén csak egy projektet tudtak megvalósítani, de most szeretnének még többet tenni, fontos szerepet szánnak a kultúrának.

Dr. Erdősy Margareta civilben háziorvosként dolgozik Csanádpalotán és Nagylakon, Simonfi Iolanta nemrégiben elvégezte a dajka-tanfolyamot, éppen munkát keres, míg Birta Júlia szakács foglalkozású.

A délelőtt folyamán megalakult a roma kisebbségi önkormányzat is, amelynek tagjai Gilingerné Ráday Krisztina, Dömötör József és Gyémánt Mihály lesznek.

Gilingerné Ráday Krisztina képviselőasszony elmondta, elsősorban a hátrányos helyzetűeket szeretnék majd segíteni:

- Mindenképpen a hátrányos helyzetű családok, nemcsak a roma közösségben élők, felzárkóztatásában, munkakeresésében szeretnék segíteni, hogy élhető környezetet tudjunk nekik biztosítani, elsősorban a Honvéd-városrészben, ahol nagyon sok ilyen család van.

A képviselőasszony kiemelte, amennyiben sikerül a legfontosabb feladatukat, a hátrányos helyzetűek segítését ellátni, úgy szeretnének majd hagyományőrző és kulturális programokat megvalósítani.

Gilingerné Ráday Krisztina jelenleg nem dolgozik, otthon neveli két kiskorú gyermekét, korábban egy használt ruha-nagykereskedésnél dolgozott, mint humánpolitikai adminisztátor. Az önkormányzat másik két tagja közül Dömötör József szintén otthon van kisgyermekével, Gyémánt Mihály pedig jelenleg tanulmányait folytatja.

Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere elmondta, az együttműködés a legfontosabb és törekedni fognak arra, hogy az önkormányzat szorosan együtt tudjon működni a román nemzetiségi és a roma kisebbségi önkormányzattal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére