Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. November 07. 12:48, péntek | Helyi
Forrás: www.infomako.hu

Alganagyhatalom lesz Makó?-Interjú

Alganagyhatalom lesz Makó?-Interjú

Október 30-án került átadásra a makói telephelyű Algacentrum, mely alapvetően egysejtű zöldalga biomassza kisüzemi előállítására, valamint új algabiomassza előállítási technológiák fejlesztésére alkalmas.

Az átadó ünnepség után, Dr.Kiss Istvánnal, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft Biotechnológiai Intézetének igazgatójával beszélgettünk.


A mezőgazdaságot és a kutatásfejlesztést laikusként ritkán kapcsoljuk össze, pedig az elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy egy kézenfekvő és a gyakorlatban is működő partnerségről van szó. Node hogyan kerül a mezőgazdaság érdeklődési körébe az alga?


A földi élet alapvetően a növények szintézis folyamataira épül, ahol a levegő széndioxid tartalmából, a napfény energiájának felhasználásával szerves vegyületeket szintetizálnak enzimrendszereik segítségével.
A magasabb rendű növények ezen tulajdonságára épül mezőgazdaságunk. Az alacsonyabb rendű növények is rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, az egysejtű zöldalgákkal gyakorlatilag minden olyan szerves vegyületet meg lehet termelni, amit magasabb rendű társaikkal már technológiai szinten végzünk.
Az említett egysejtű algák ezért az alkalmazott és kísérleti kutatások egyik kiemelt célpontját képzik.

A kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása során az egyik legkomolyabb problémát a laboratóriumi megoldások ipari méretekbe történő átültetése okozza. Kiválóan működő technológiáink vannak, amelyek zárt rendszerekben, ellenőrzött körülmények között standard módon hozzák az eredményeket, ám a technológia méretnövelése esetén rendszerint nem várt nehézségekkel, változókkal találjuk szembe magunkat, amelyeket nem lehet lemodellezni csak és kizárólag tényleges üzemméret növeléssel.
Erre kínál lehetőséget a kutatóintézet, egy helyi mezőgazdasági vállalkozás, a Zöldségcentrum Kft., a Lavina Alapítvány, és a Galamb József Mezőgazdasági Szakközépiskola összefogásával, saját forrásból, pályázati támogatás nélkül kialakított algacentrum.

A most kialakított telephelyen kísérleti jelleggel vagy termék előállítási céllal foglalkoznak az algával?

Az alga-biotechnológiábanrejlő lehetőségek minél hatékonyabb felhasználásának kifejlesztését tűztük ki célul, amely magában foglalja a zöldalga biomassza, mint a mezőgazdaságban felhasználható komposzttermék gyártását, felhasználását, a technológia kialakítását, a felhasznált biomassza hatástanulmányozását és ezen tudás oktatását valamit a technológia és a termék megismertetését az agráriummal.



Elég komplex feladatok, hogyan fog ez megvalósulni?

Mind az együttműködés formája, mind a pénzügyi háttér megteremtésének módja hazai szinten egyedülálló.
Az összefogás azért is példaértékű lehet, mert négy, egymástól teljes mértékben eltérő tevékenységet folytató szervezet együttműködésével jött létre a speciális infrastruktúra.

A Zöldségcentrum Kft. egy termálvízzel fűtött üvegházában, az országban egyedülálló méretű, 25 köbméteres, egyszerű, üzembiztos megoldásokat alkalmazó nyílt algatermesztő medencét alakítottunk ki. A medencében kéthetes ciklusokban állítható elő literenként két grammos algakoncentrációjú oldat.

Ez akár a zöldségtermesztéssel foglalkozó cég hagyományos öntözőberendezéseivel is kijuttatható a talajra tápanyag-utánpótlás céljából vagy helyben dobcentrifugával besűríthető és így könnyen szállítható. A folyamat indulásához szükséges oltókultúrát is helyben készítjük.

Így a gyártás és a felhasználás, valamint a termék tesztelése is megoldott a Zöldségcentrum Kft. által. A saját felhasználás a garancia arra, hogy a kutatásfejlesztés irányát a piaci viszonyokhoz tudjuk illeszteni.
Nem csak a termék előállítása, hanem a technológia fejlesztése is fontos eleme projektünknek, hiszen legalább olyan értékes egy könnyen telepíthető, műszakilag kiforrott technológiákat tartalmazó létesítmény megvalósítása, mint maga a végtermék.

Hogyan tud kilépni a biotechnológia a laboratóriumokból?
Lesz valaha olyan mértékben ismert és alkalmazott például az alga-biotechnológia, mint a hagyományos mezőgazdaság egyéb ágazatai?


Nem könnyű ezt megvalósítani a gyakorlatban, de ez a projekt épp azért egyedülállóan komplex, mert részt vesznek benne a Galamb József Mezőgazdasági Szakközépiskola diákjai és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, akik algatermesztéshez szükséges gyakorlati ismereteket sajátíthatják el. Mi nem feledjük, a jövő szakembereit ma képezzük, így ha az ő számukra ismert és elismert az alga-biotechnológia, akkor az szerves részévé fog válni a jövő mezőgazdaságának.


Az Algacentrum bizonyíték arra, hogy pályázati forrástól függetlenül is lehet sikert elérni, hogy az eredményesség elsősorban elhatározás és nem kizárólag forrás kérdése.

Címkék: algacentrum, makó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás