Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Április 04. 11:53, péntek | Helyi

Apátfalvi testvérpár nyerte a szabadkai fúvós fesztivált

Apátfalvi testvérpár nyerte a szabadkai fúvós fesztivált

Szigeti Réka és Szigeti Emese már első osztályos korukban elkezdtek furulyázni a művészeti iskolában, azóta pedig klarinéton, és fuvolán játszva aratnak sikereket. A február végi szabadkai versenyen osztott első helyezéseket értek el. H

Bojtor Boglárka - Makó

A lányok mindketten a makói Bartók iskola tanulói és eredményeik mellett, még jó tanulmányi eredménnyel is büszkélkedhetnek. Apátfalváról járnak be minden nap Makóra, ahol még három testvérükkel és szüleikkel élnek. Mesi tizenkét éves, negyedikes korában kezdett el fuvolázni Kovács Klára tanárnőnél.

- Kiskorom óta fúvós hangszeren akartam zenélni - mesélte. - Amikor az alapok után hangszert lehetett váltani, apukám tanácsára a fuvolát választottam. Nemrég Szabadkán rendezték a FEMUS Nemzetközi Fúvós Versenyt, melyen osztott első helyezést értem el - mondta, és hozzátette, hogy tavaly a deszki Maros Menti Fesztiválon harmadik helyezést ért el.

Emese nagyon sokat gyakorol, heti háromszor fél órát tölt tanárnőjével, e mellett még szolfézsre, zenekarra és balettra jár, ami szintén nagy szenvedélye. Testvére, Réka egy évvel idősebb nála, ő Poór Ágnesnál klarinétozik, és szintén sok szép eredményt ért már el.
- Életem első furulyaversenye harmadikos koromban volt Budapesten, negyedikes koromban Szentesen a megyei fafúvós versenyen 2. helyezést értem el - mondta Réka, akinek eredményei innentől felfelé íveltek, azóta első helyezéseket zsebel be, többek közt a szabadkai versenyen is. Réka mindezek mellett zongorázik, szolfézsre jár, benne van a Deák Sándor nagyfúvós zenekarában, és a kamara csoportban is játszik. Társaival, Kádár Tiborral és Török Dezső Boldizsárral tavaly Deszken osztott első helyet szeretek a makói dobosok mellett. Dezsőt akár versenytársnak is tekinthetné, hiszen a fiú lett a másik első helyezett Szabadkán.

A nemzetközi versenyen Emese Hasse: Tamburin, és Victor Mate: Air című darabját adta elő, Réka pedig Baer Mann-tól az Adagiot és a Tarantela-t. A rengeteg sikeres eredményhez hozzájárult a zenetanárok plusz munkája, és az otthoni szülői támogatás is.
A lányok szinte egy rugóra jár az agyuk. Mindketten megemlítették, hogy „tuti” zenével foglalkoznak majd a jövőben, Réka még tanárként is el tudja képzelni magát. Nyaranta nagyon szeretnek zenetáborokba járni, amit Csongrádon rendeznek meg, és egyikük már Balassagyarmaton is volt.

Forrás: makohirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.