Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Május 21. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Átadták Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat a Múzeumok Majálisán

Átadták Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat a Múzeumok Majálisán

Átadták Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat a Múzeumok Majálisán szombaton Budapesten.

Az év múzeuma a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma lett, Az év kiállítása pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé - Simándy 100 című időszaki kiállítása.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület indoklása szerint Az év múzeuma 2016 díjat a múzeumi munkában felmutatott stratégiai alapú, átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás támogatásában és a régió turisztikai vonzerejének erősítésében elért eredményeiért érdemelte ki a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma.

A Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé - Simándy 100 című időszaki kiállítása az indoklás szerint rendkívül gazdag kommunikációs készlettel tette befogadhatóvá és avatta időtállóvá Simándy József (1916-1997) operaénekes életművét.

A kiállítás tavaly volt látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban, kurátorai Simándi Katalin, a művész legkisebb lánya és Sipőcz Mariann voltak, a látványt Mihalkov György tervezte.

Az év múzeuma díjat 21-ik alkalommal, Az év kiállítása díjat hetedik alkalommal adták át a Magyar Nemzeti Múzeum udvarán felállított színpadon.

Az év múzeuma 2016 elismerésért az idén öt intézmény szállt versenybe. Elismerő oklevélben részesült a dunaújvárosi Intercisa Múzeum, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tokaji Múzeum.

Különdíjat kapott a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a fiatalok bevonásával elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéséért.

Az év kiállítása 2016 díjra az idén tizenhat tárlat nevezett, amelyek közül hét kiállítást választott be a döntőbe a bírálóbizottság.

Elismerő oklevélben részesült: az egri Dobó István Vármúzeum "Lőporfüst - kövek között" - kazamata-kiállítása, a Magyar Természettudományi Múzeum Igéző virágok szemlélésében - Haynald Lajos hagyatéka című időszaki tárlata, a Paksi Városi Múzeum Paksi metszet című helytörténeti kiállítása, a Pesterzsébeti Múzeum Doktor úr kérem... című kiállítása, valamint a Tatabányai Múzeum Metamorfózis - ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című kiállítása.

Különdíjat kapott a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma #moszkvater - A Széll Kálmán tér története című időszaki kiállítása, amely a média és nagyközönség bevonásával interaktív módon örökítette meg az ikonikus városi tér társadalmi szerepét.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a szombati díjátadón elmondta: a szakmai díjakat minden évben immár hagyományosan a múzeumok ünnepén adják át.

Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke elmondta: minden múzeum működtetése és minden kiállításuk megvalósítása alapvetően csapatmunkában történik.

A pályázat bírálóbizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a kiírásban részt vevő más szakmai szervezetek - az Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közgyűjteményi főosztálya, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma - képviselői alkották.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során