Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Február 28. 07:35, kedd | Belföld
Forrás: mti

Az alkotók tehetsége és a történet univerzális üzenete miatt kapott Oscar-díjat a Mindenki

Az alkotók tehetsége és a történet univerzális üzenete miatt kapott Oscar-díjat a Mindenki

Az alkotók tehetsége mellett a történet univerzális üzenetének köszönhető, hogy Deák Kristóf Mindenki című filmje elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat vasárnap este Los Angelesben

- hangsúlyozta Hegedűs Bálint, a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő esti adásában.
Deák Kristóf filmje a világ bármelyik pontján érthető és olyan, mindenki által átélhető érzelmekről mesél, amely képes volt megszólítani az amerikai akadémia tagságát - hívta fel a figyelmet Hegedűs Bálint. Hozzátette: ez a szép történet a gyerekeknek és a felnőttek egyaránt tanulságul szolgálhat.

Elmondta, hogy a Mindenki, amely kis költségvetésből valósult meg, egy nagyon végiggondolt munka. "Az is hozzájárult az alkotás sikeréhez, hogy minden elemében film volt. Film volt a történetében, a vizualitásában és az alakításokban is" - hangoztatta Hegedűs Bálint.

A magyar film az elmúlt években eladható termékké, üzletté vált. "A világban létezik olyan, hogy magyar film, a magyar film aranykorát éli. Olyan univerzális történeteket tudunk elmesélni, amelyek mindenhol működnek és ez a kettő érdekessé tehet minket a nagyvilág és a forgalmazók, fesztiválok számára is" - hangsúlyozta hozzátéve, hogy a magyar alkotók sikerei építik egymást, és aki most vág bele egy új film tervezésébe, biztos lehet abban, hogy megkülönböztetett figyelemmel várják alkotását a világban.

Hegedűs Bálint szerint a magyar filmgyártásban pár éve létrejött fordulatnak köszönhetően az alkotók méltóbb körülményeket kapnak ahhoz, hogy filmjüket elkészítsék.

Emlékeztetett arra, hogy az új rendszer megalapítását kezdetben sokan bizalmatlanul fogadták. Később azonban kiderült: a finanszírozó szervezetek is abban érdekeltek, hogy színvonalas alkotások szülessenek. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a forgatókönyv-fejlesztésekre. A pályázók, akik támogatást kapnak erre, egy olyan többlépcsős folyamatban vesznek részt, amelyben dramaturgok és forgatókönyvírók észrevételeikkel segítik, hogy a történet még érdekesebb, átélhetőbb legyen.

"Az új rendszer egyik nagy előnye, hogy az alkotók sokkal inkább átgondolt forgatókönyvekkel lépnek a nézők elé" - hangsúlyozta.

Címkék: film, mindenki, Oscar-díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.