Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 15. 06:00, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Az éghajlatváltozás a globális átlagnál jóval nagyobb mértékben érzékelhető az Egyesült Államokban

Az éghajlatváltozás a globális átlagnál jóval nagyobb mértékben érzékelhető az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a globálisnál nagyobb mértékben emelkedik az átlaghőmérséklet és a jövőben is ez várható - állapítja meg az 5. Országos Éghajlati Értékelés című jelentés, amely kedden jelent meg.

A szövetségi intézmények, egyetemek, kutatóintézetek, és több száz szakember bevonásával készült, 2200 oldalas tanulmány szerint az Egyesült Államok 48 államában 1970 óta 2,5 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, míg Alaszkában bő fél évszázad alatt 4,2 fokos volt a melegedés, szemben a globális 1,7 fokkal.

A klímaváltozásról szóló eddigi legrészletesebb amerikai dokumentum szerint a gyorsan változó éghajlat hatásai az Egyesült Államok minden pontján érzékelhetők és a helyzet várhatóan romlik a következő évtizedben. Az amerikai szakértői elemzés szerint az Egyesült Államokban a jövőben is jóval a globális átlagnál komolyabb átlag-hőmérséklet emelkedés várható, különösen a szélsőséges időjárási jelenségek gyakorisága növekszik.

A folyamat gazdasági hatásai között említik, hogy 2023-ban eddig 25 olyan természeti katasztrófa történt, amelyet az éghajlatváltozás erősített, és amelyekben az okozott kár meghaladta az 1 milliárd dollárt. Ide sorolhatók az ország északkeleti részét sújtó áradások, a Florida térségében pusztító hurrikánok, és az augusztusi tűzvész Hawaii egyik szigetén.

A tanulmány rámutat a klímaváltozás emberi egészségre gyakorolt hatásaira, részben a fizikai egészségre, részben pedig a gyakoribb extrém időjárási jelenségek mentális egészségre gyakorolt káros következményeire.

Az összegzés szerint az Egyesült Államoknak évente 6 százalékkal kellene mérsékelnie az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy megfeleljen a korábbi célkitűzésnek, ezzel szemben 2009 óta évente kevesebb, mint 1 százalék volt a mérték. A tanulmány megállapítja, hogy a 14 év alatt elért mérsékelt amerikai kibocsátás-csökkentést is jócskán ellensúlyozta, hogy Kína és India nagy mértékben növelte a szennyezést.

Joe Biden kedden a jelentés megjelenésére azzal reagált, hogy az éghajlatváltozás az emberiség számára végzetes fenyegetés. Elismerte, hogy országában történtek lépések a folyamat mérséklésére, de további lépéseket mondott szükségesnek és újabb 6 milliárd dollárt ígért az éghajlatváltozásra való felkészüléshez, az ellenállóképesség növelésére.

Címkék: klímaváltozás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.