Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Március 12. 08:35, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Bajnai Londonban: 2014-ben korszakváltás kell

Bajnai Londonban: 2014-ben korszakváltás kell

A jövő évi parlamenti választások kérdése nem egyszerűen az, hogy a baloldal legyőzi-e a jobboldalt, vagy fordítva, hanem korszakváltásnak kell következnie - mondta hétfő este Londonban Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök, a múlt héten párttá alakult Együtt 2014 mozgalom társalapítója a londoni UCL egyetemen Nagy-Britanniában élő magyaroknak tartott fórumot. A késő estébe nyúló beszélgetésen kijelentette, hogy ha a jövő évi választásokon nem sikerül véget vetni Magyarország "zuhanásának", akkor egy nemzedéknyi időre elveszhetnek a lehetőségek és a remények.
Bajnai Gordon hangoztatta: ezért sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít a 2014-s választásoknak, mint bármely eddigi választásnak. "Életemben először ezért is léptem be múlt pénteken egy pártba, az általam is alapított Együtt 2014-be" - tette hozzá.
Véleménye szerint jövőre kormányváltásánál többet, korszakváltást kell elérni. Ennek keretében szavai szerint két évtizede nem rendezett kérdéseket kell megoldani; ezek között első helyen említette - és a legfontosabbnak nevezte -, hogy "a korrupciót gyökerestől kell kiirtani a politikából".
Bajnai Gordon szerint a korrupció nem az elmúlt három évben honosodott meg a magyar politikában, most azonban "elképesztően koncentrálttá vált". Bárhol, ahol "az állam valamit közbeszerez, ahol hirdet, ahol épít, beruház, mindenütt ugyanannak a vállalkozói csoportnak a különböző nyúlványai látszanak" - fogalmazott.
A volt miniszterelnök a pártja által ebben tervezett változtatások között megemlítette azt az elképzelést, hogy ha a magyar állam egy magáncéggel bármilyen szerződést köt, az csak akkor léphetne hatályba jogilag, ha előtte az internetre felkerül.
Az általa szükségesnek tartott korszakváltás további fontos elemének nevezte azt is, hogy ha a mostani kormányt sikerül leváltani, akkor "az inga ne lengjen vissza a túloldalra, ne megint bosszúállás következzen, mert ebből elég volt".
Bajnai Gordon szerint mindemellett "rendbe kell rakni az alkotmányt, amelyet épp most rontottak el még jobban, mint amilyen volt". A politikus szerint Magyarországnak "rendes, tisztességes alkotmányra" van szüksége, olyanra, amelyet a társadalom nagy többsége támogat.
Arra a kérdésre, hogy kétharmados többség nélkül egy új kormány miként tudna elfogadtatni új alkotmányt, Bajnai Gordon kijelentette: a következő választásokon "nagyon erős mandátumot" kell szerezni. Hozzátette: az a választási rendszer, "amelyet a Fidesz ráerőszakolt Magyarországra", sokkal könnyebbé teszi a kétharmados többség elérését, mint az előző választási rendszer.
Kétharmados többség híján is lehet azonban politikai egyezségeket kötni. "Kétharmaddal természetesen könnyebb, anélkül nehezebb, de akkor is meg lehet csinálni, ha van egy erős mandátum (...) Ha megbukik végre, megérdemelten ez a kurzus, annak következtében nagyon sok pozíció átértékelődik" - fogalmazott hétfő esti londoni fórumán Bajnai Gordon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.