Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Augusztus 13. 18:05, szerda | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Blogból a polcokra - interjú Limarával

Blogból a polcokra - interjú Limarával

Hamarosan, augusztus 20-án megjelenik az első Limara Péksége könyv, a Házi Pékek Alapkönyve, ennek kapcsán beszélgettünk Tóthné Libor Máriával, a blog és a kötet szerzőjével.

Honnan jött az ötlet a könyv megjelenéséhez?

Igazából az igény az olvasók részéről jelentkezett először, én nagyon sokáig ellenálltam neki, két vagy talán három éve jelezték, hogy ideje lenne egy könyvnek, én akkor még korainak tartottam. Úgy alakult, hogy tavaly ősz környékén majdnem egyszerre három kiadó is megkeresett, az egyiknek annyira lelkes volt a képviselője és olyan határozott elképzelésekkel állt elő, ami nagyon tetszett: a könyvet meg lehet úgy csinálni, hogy nem kell kompromisszumokat kötni, tényleg olyan lesz, amilyennek én is szeretném, így végül a Csipet Kiadónak igent mondtam.

Kiknek fog szólni a könyv?

Ez az első könyv, lesz tehát több is, ezt a kötetet egy alapnak terveztük. A könyv elején alapreceptek lesznek, egyre nehezedik majd, ahogy haladunk a könyvben, lesznek olyan receptek is, amik már egy kissé gyakorlottabbaknak való. A legelején írtam egy hosszú bevezetőt, Elméleti kenyérsütés címmel, amiben benne van, hogy milyen eszközöket kell beszerezni, ha házi kenyérsütésre adjuk a fejünket, milyen lisztekből választhatunk, miben süthetünk, hogyan süthetünk, mik a hibalehetőségek, hogyan tudjuk ezeket kivédeni, amikor ez elméleti részen átrágták magukat az olvasók, akkor lehet nekiállni a sütésnek.

Hány receptet tartalmaz a kötet?

A könyvben, ami keményborítással jelenik meg, 72 recept van, összesen 188 oldalon, nagyon sok fázisfotón a formázásról, kelesztésről, természetesen minden recepthez tartozik fotó is, így lehet majd látni, hogy minek kellene kikerülnie a sütőből. Elsősorban kenyerekről lesz szó a kötetben, péksüteményekről, töltött péksüteményekről, de lesz benne lángos, fánk, pogácsa, lepények, hajtogatott vajas tészta és még sok más. Profi fotóssal dolgoztunk, Svájcból jött hozzánk stylist, nagyon megadtuk a módját mindennek. Három-négy hónapig írtam a recepteket, lesütöttem, még egyszer lesütöttem, módosítottunk kicsit, amikor úgy éreztük kész, jött a fotós, akkor gyakorlatilag reggel öttől este tízig sütöttünk és fotóztunk. Azután a fotók válogatása jött, amit úgy gondoltam, hogy nem olyan mint kellene, azt újrafotóztuk. Ezután jött az egész formába öntése, mindent még ezerszer átolvasni, volt vele munka, majdnem egy évig készítettük a könyvet.

Mikor lesz a könyvbemutató?

Augusztus 20-án lesz Pesten, a Dumas kávézóban, utána Makón, a Hagymafesztiválon egy dedikálással egybekötött könyvbemutató, másnap pedig Szegeden a Halászléfesztiválon, majd a következő hétvégén Békéscsabán lesz egy halászléfőző verseny, ahová meghívtak zsűrizni, ott is bemutatjuk a kötetet.

A könyv mikor fog a boltokba kerülni?

Egyelőre csak a neten lehet megrendelni, a www.hazipekek.hu oldalon, augusztus 20-ig kedvezménnyel, a tervek szerint valamikor később fog bekerülni a boltokba.

Mekkora példányszámban adják ki a kötetet?

Első körben 3000 darabot nyomtattak ki, reméljük szükség lesz utánnyomásra is. Már nagyjából 700 el is kelt belőlük, a mai nap folyamán postázták a könyveket, én is holnap kapom majd meg a saját példányomat. Nagyon szép lett, de remélem, hogy sokaknál pecsétes és szamárfüles lesz, mert ebből fognak sütni és nemcsak a polcra fog kerülni.

Milyenek a visszajelzések a Limara Pékségével kapcsolatban?

Az olvasók nélkül ez nem jöhetett volna létre, rengeteg pozitív visszajelzést kapok, naponta 50-100 e-mailt kapok privátban, de azon kívül a blogon és a blog Facebook oldalán is sokan megszólítanak, sőt létrehoztam egy csoportot is, ott már 16 ezer fölött van a tagok száma, rengetegen csatlakoznak, nap mint nap új képeket, recepteket töltenek fel. Nagyon örülök a pozitív visszajelzéseknek, doppingolja az embert, hogy újabbat és újabbat hozzon létre, ezek éltetnek, ezért éri meg csinálni. Egy egyszerű kis hobbi volt az egész, a saját magam örömére kezdtem. Ahová eljutottunk, abban semmi tudatos tervezés nem volt, gyakorlatilag sodródtam az árral, minden ami a blog életében bekövetkezett, azért én külön nem dolgoztam meg, a blog önmagától lett annyira népszerű.

Honnan jönnek a receptjei?

Csak úgy jönnek. Sokan nevetnek rajta, de sokszor hajnalban álmodom meg őket. Érnek olyan élmények, pörög a Facebook is, látok valamit, amiből aztán egyszer csak beugrik, hogy lehetne egy új recept.

A könyv megrendelhető 20-ig kedvezményesen a www.hazipekek.huoldalon, a kiadó oldalát itt, Limara pékségét pedig itt lehet elérni. Képek: Limara Péksége

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV