Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2011. November 29. 13:36, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Breivik nem volt beszámítható

Breivik nem volt beszámítható

Az Anders Behring Breivik büntethetőségének megállapításával megbízott pszichiáterek hétfőn azt a szakvéleményt közölték, hogy a vádlott nem volt beszámítható bűntettének elkövetése idején.

Nem volt beszámítható állapotban tettének elkövetése idején a 77 ember meggyilkolásával vádolt norvég szélsőjobboldali Anders Behring Breivik a büntethetőségének megállapításával megbízott pszichiáterek véleménye szerint – írta kedden internetes oldalán a Verdens Gang című norvég napilap.

A két pszichiáter, Synne Serheim és Torgeir Husby kedden átadta szakvéleményét az illetékes oslói bíróságnak, s annak fő megállapításait délután sajtóértekezleten ismerteti hivatalosan az ügyészség. Ha a vádlott nem volt beszámítható állapotban, akkor nem ítélhető börtönbüntetésre, hanem pszichiátriai intézetbe kell őt zárni.

Mint ismert, Breivik – aki magát az iszlám és a multikulturalizmus elleni háború „keresztes lovagjának” tartja – 2011. július 22-én a norvég kormány székházának közelében pokolgépet helyezett el. Ezt követően felfegyverkezve érkezett Utoya szigetére, ahol tüzet nyitott az ott táborozókra. A támadássorozat 77 áldozatot követelt, ám Breivik nem tartja magát bűnösnek – tettét „kegyetlennek, de szükségesnek” nevezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.