Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Április 11. 15:06, péntek | Helyi
Forrás: KRQ Communications

Csongrád megyében is elindult az Élelmiszerlavina program SAJTÓKÖZLEMÉNY

Csongrád megyében is elindult az Élelmiszerlavina program SAJTÓKÖZLEMÉNY

Ötödik alkalommal indult el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. A jótékonysági kezdeményezés révén idén 37 ön-kormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékű vetőmagot, amelyeke

Budapest, 2014. április 11.

Történetének legtöbb résztvevőjével indult el a napokban az Élelmiszerlavina, idén 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogatunk, így minden eddiginél szélesebb körben valósul meg a jótékonysági program, hangsúlyozta Cseh Balázs. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: az Élelmiszerlavina program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejleskáposztát, paprikát termelnek, majd ezt odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek, időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek.

A program különlegessége, hogy a támogatottak szakmai felügyelettel saját maguk termelnek, mondta Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója. Így azt is megtanulják, hogy később a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal visszataláljanak a munka világába.

Az 1493 lakosú Pitvaros 10 ezer négyzetméteres területen indul a program. A munkaerő szervezését a helyi Önkéntes Pontot üzemeltető Provita Segítő Szolgálat végzi, amely Pitvaros egyik legnagyobb múlttal rendelkező civil szervezete. A program keretén belül megművelt területet az önkormányzat a saját tulajdonában levő szántóként használt területekből biztosítja. A gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek részére a diákétkeztetésen keresztül juttatják el majd a terményeket, a felajánlásból részesülnek a kisnyugdíjasok és létminimum közelében vagy az alatti jövedelemből élők is.

A szentesi Együtt Nagycsaládosok Egyesülete 1993-ban alakult 10 család összefogásával, majd 1994-ben egyesületté alakult. Jelenleg 46 tagja van az egyesületnek. Az Élelmi-szerlavina programban a résztvevő 15 család saját kerttel, megművelhető, de üresen álló területtel rendelkezik. A mezőgazdasági munkában nem csupán azok a családok vesznek részt, akiknek a földterületén történik a termelés, hanem a többi család gyermekei is. A program során egyrészt képzést tartanak 14-25 éves nagycsaládban élő fiataloknak, ezzel is hozzásegítve őket egy későbbi önfenntartó családi gazdálkodás ötletéhez. A terményekből nemcsak a földdel rendelkezők részesülnek, hanem a többgyermekes, rászoruló családokat is segítik majd.


A Syngentáról

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van. A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok neme-sítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésé-ben és forgalmazásában.

Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvo-nalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövő-be tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült államokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exc-hange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockázatokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfoga-dására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszó-lítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesületről

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület non-profit szervezet, célja, hogy összegyűjtse a felhalmozódó élelmiszer-feleslegeket és ingyenes élelmiszer-adományként eljuttassa azokat minél több magyarországi rászorulóhoz, ezzel elősegítse a szegénység és az alultápláltság csökkenését. Az Élelmiszerbank vállalatoktól és magánszemélyektől is gyűjt élelmiszereket, az összegyűjtött élelmiszerek szétosztása közhasznú szervezeteken és önkormányzatokon keresztül történik, akik meleg étellel vagy élelmiszerrel látják el az arra rászorulókat.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2013-ban 500 szervezeten keresztül mintegy 500.000 embernek juttatott el ingyenes élelmiszer-adományt Magyarországon, összesen közel 2.3 milliárd forint értékben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.