Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2013. Január 10. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Depressziót okoznak a diétás italok?

Depressziót okoznak a diétás italok?

Egyes szakértők szerint depressziót okozhatnak a diétás italok, miután egy nagyméretű, 250 ezer fő bevonásával készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a depresszió gyakoribb azok körében, akik gyakrabban fogyasztanak mesterségesen édesített italokat - számol be a BBC. Több szakértő azonban megkérdőjelezi az összefüggést.

Míg az édesítőszerrel készült üdítők növelik, addig a kávéfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát - erre a következtetésre jutott a tanulmány. Azok, akik napi négy csésze kávét megittak, a tanulmány tízéves ideje alatt 10 százalékkal kisebb eséllyel diagnosztizáltak depresszióval, mint azokat, akik nem fogyasztottak rendszeresen kávét.

Ugyanakkor azok, akik naponta négy doboz vagy pohár szénsavas diétás üdítőt, vagy mesterségesen édesített gyümölcslevet fogyasztottak el, egyharmaddal megnőtt az esélyük a depresszió kialakulására.

Dr. Honglei Chen kutatásvezető elmondta: 'A kutatás eredménye azt sugallja, hogyha az illető csökkenti a diétás italok fogyasztását, vagy azokat kávéra cseréli, jelentős mértékben csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.'

Mások azonban megkérdőjelezik a tanulmány állítását, mondván, hogy azok az 50-80-as éveikben járó amerikaiakra vonatkoztak, és közel sem biztos, hogy más populációra is érvényesek az eredmények. Az édesítőszerek biztonságosságát pedig szakértők vizsgálják, s a piacon már kiváló múlttal rendelkeznek.

Címkék: depresszió, italok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:05, hétfő | Életmód

Nem szabad etetni a vízimadarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat.

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.

2024. Június 16. 10:24, vasárnap | Életmód

Már több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.