Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Szeptember 30. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Elhalasztották a schengeni döntést

Elhalasztották a schengeni döntést

A holland és a finn kormány ellenállása miatt kétségessé vált, hogy Románia és Bulgária még az idén csatlakozzon a schengeni egyezményhez.

A hollandok ugyanis elsősorban azt kifogásolták, hogy egyik balkáni állam sem tett eleget a korrupció leküzdése érdekében, és a két ország nem képes megvédeni az EU határait az illegális bevándorlóktól - tudatta hírlevélben a TTG Hungary.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően, az uniós belügyminiszterek szeptember 22-i ülésén valóban nem született döntés Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról. Jerzy Miller, az elnöklő lengyel belügyminiszter szerint az EU ezzel nem teljesítette a két országnak korábban tett ígéretét. Hollandia ugyanis elutasította azt a kompromisszumos javaslatot, mely szerint lehetővé kellene tenni, hogy a két ország az október végi óraállításkor megnyithassa a határait a légi- és a víziközlekedésben, a szárazföldi határok megnyitásáról pedig jövőre hoztak volna döntést a tagországok.

Arra az érvre, mely szerint Románia és Bulgária a technikai feltételeknek már minden tekintetben megfelel, Hollandia képviselője azzal válaszolt: „hiába van zárva az ajtó, és hiába van felszerelve a legmodernebb biztonsági eszközökkel, ha az előtte álló őr nem megbízható”. Mivel az egyhangú támogatottságot végül nem sikerült elérni, így a kérdés lekerült az ülés napirendjéről, s érdemi előrelépés legkorábban csak jövő tavasszal várható.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.