Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Augusztus 11. 19:29, hétfő | Helyi
Forrás: Németh Marietta

Első világháborús emlékeket vár a múzeum

Első világháborús emlékeket vár a múzeum

Az első világháború 100. évfordulójának alkalmából gyűjt korabeli relikviákat a makói József Attila Városi Múzeum. A lakosság tulajdonában lévő emlékekből ősszel kiállítást is nyitnak majd.

1914-ben, azaz éppen 100 esztendeje tört ki az I. világháború. A centenárium évében különleges módon állít emléket a háborúnak a József Attila Városi Múzeum: relikviákat gyűjtenek, hogy az emlékekből időszaki kiállítást rendezzenek ősszel "Emlékeink a nagy háborúban" címmel.

Az intézmény már hónapok óta gyűjt, eddig több mint száz emléktárgyat kaptak, főként fotókat és írásos emlékeket, de a kiálításon saját tulajdonukban lévő tárgyakat is bemutatnak. Minden bizonnyal a tárlat egyik legérdekesebb részét a hadikórház bemutatása képezi majd, de kiállítják a kórház korábbi névadója tiszti zubbonyának pontos mását is. Diósszilágyi Sámuel ugyanis hadiorvosként vett részt a háborúban. A háborúban egyébként körül belül 1400 katona vesztette életét, akikről a város több pontjánlévő táblák tanúskodnak.

A múzem munkatársai arra kérik a lakosságot, hogy akinek a tulajdonában bármilyen első világháborús emlék áll, a kiállítás sikeressége érdekében bocsássa azt a múzeumnak. Forgó Géza, igazgató ígéri, a kiállítást követően mindenkinek visszaadják a bevitt emléktárgyakat, ám aki szeretné, a múzeumnak is felajánlhatja a tulajdonában lévő tárgyat.

A kiállítást várhatóan októberben nyitják majd meg a József Attila Városi Múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt