Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. November 13. 14:54, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Eltűnhet a grönlandi jégtábla is a klímaváltozás miatt

Eltűnhet a grönlandi jégtábla is a klímaváltozás miatt

A grönlandi jégtábla is eltűnhet a klímaváltozás miatt - véli egy amerikai kutatócsoport korábbi megfigyelések alapján.

A Kordillerák-jégtakaró mérete az utolsó jégkorszak végén mindössze 500 év alatt a felére csökkent a klíma felmelegedése miatt, a modern kori gröndlandi jégtakaróra hasonló sors várhat - áll a Science című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

A pleisztocén korban a Kordillerák-jégtakaró Észak-Amerika nagy részét lefedte. A tanulmány szerint olvadását a tengerszint mintegy hatméteres emelkedése, a tenger hőmérsékletében és körforgásában bekövetkezett változások okozták.

Mivel a hideg víz sűrűbb, mint a meleg, a jégtábla kiolvadt vize lesüllyed, ezzel megzavarja az óceánok cirkulálásának "globális futószalagját" és megváltoztatja a klímát.

Korábbi tanulmányok bizonyítékokat találtak a jégtakaró 12 500 évvel ezelőtti jelenlétére Kanada nyugati részén, de az új adatok szerint a régióban nagy területek voltak jégmentesek mindössze 1500 évvel korábban. Ez arra utal, hogy a jégtakaró növekedhet és visszahúzódhat viszonylag rövid idő alatt.

Geológiai bizonyítékok és modellek alapján a kutatók létrehozták a Kordillerák-jégtakaró növekedésének és visszahúzódásának idővonalát. Az amerikai Purdue Egyetem laboratóriumában feltérképezték és datálták a nyugat-kanadai jéggörgetegeket a berillium-10-es izotóp segítségével.

"Van egy csoport berillium-10-es mérésünk, amely 14 ezer éves, és egy másik csoport, amely 11 500 éves, és a két korszak közötti különbség statisztikailag jelentős. Ez csak úgy lehetséges, ha a jég a területen teljesen eltűnt, majd újra kifejlődött" - mondta Marc Caffee, az egyetem munkatársa.

A múltbéli klíma változásainak pontos rögzítése segíti a kutatókat az okok és okozatok megállapításában. A jég visszahúzódását bemutató idővonal megalkotása betekintést engedhet abba is, hogyan jutottak el az első emberek Észak-Amerikába.

"A kontinentális jégtakarók nem tűnnek el egyszerűen, ez egy nagyon bonyolult, összetett folyamat. Minél többet tudunk a Kordillerák-jégtakaró visszahúzódásáról, annál inkább meg tudjuk jósolni, mi várhat a grönlandi jégtáblára" - mondta Caffee.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése